piątek, 30 maja 2014

Bruschetta z pomidorkami, awokado i sosem balsamicznym



Kto nie skusiłby się takiej kolorowej bruschettcie?
Słodkie pomidorki koktajlowe razem z aromatyczną bazylią i kwaskowatym sosem balsamicznym mogą nieźle namieszać:) Awokado w tym zestawieniu idealnie łączy smaki i sprawia, że nasza grzanka dąży do doskonałości. 
Idealna propozycja na przystawkę, grilla czy kolację!

Składniki:

1 bagietka (my użyłyśmy żytniej z ziarnami)
5 łyżek oliwy z oliwek
5 łyżek octu balsamicznego
1 łyżka cukru trzcinowego
2 garści kolorowych pomidorków koktajlowych (przepołowionych)
1 bardzo dojrzałe awokado (pokrojone w kostkę)
sól, pieprz
garść liści świeżej bazylii


1. Bagietkę pokrój na kromki. Każdą kromkę skrop paroma kroplami oliwy z oliwek i ułóż na gorącej patelni, smaż po obu stronach, do momentu aż się zrumienią.

2. Do małego garnka (bądź na patelni) wlej ocet i cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i od czasu do czasu mieszając doprowadź do zagęszczenia się sosu balsamicznego (ok. 6-8) min. Odstaw do wystygnięcia.

3. W misce połącz pokrojone pomidorki, awokado, posiekaną bazylię, szczyptę soli i pieprzu oraz łyżkę oliwy z oliwek. Wymieszaj.

4. Ułóż na każdej kromce pomidorową salsę, polej sosem balsamicznym.

Smacznego!




piątek, 23 maja 2014

Sezon lodowy- czas start!

Pamiętacie jeszcze hasło reklamowe Algidy "Szczęście sprzyja lodożercom"? My z pewnością zamieniłybyśmy je dziś na "Pogoda sprzyja lodożercom" :) Wreszcie, po dość ponurym i deszczowym początku maja zawitało do nas słońce i mamy nadzieję, że taka pogoda na długo z nami zostanie. Chyba wszyscy się zgodzą, iż w takie ciepłe, słoneczne dni podstawowym gastronomicznym przysmakiem jaki przychodzi nam do głowy są lody!!!
Mamy dla Was bardzo dobrą wiadomość! W tym roku Algida przygotowała dla nas kilkanaście lodowych nowości. My nie możemy się już doczekać wypróbowania ich wszystkich.

Pierwszą, i najważniejszą "pozycją lodową" jest w tym roku Magnum. W sklepach możemy już znaleźć nowy, genialny smak- mięta oblana mleczną czekoladą, obsypaną kawałkami karmelizowanego cukru... Mmm, długo czekałyśmy na takie połączenie- według nas jest idealne! 


Ten rok jest dla marki Magnum szczególny- obchodzi ona 25 urodziny i z tej okazji wypuszczona została limitowana wersja tego loda - Magnum Silver o smaku Marc de Champagne- smak szampana w mlecznej czekoladzie pokrytej srebrną polewą. Czyli jak na urodziny przystało. Smak ten nie jest przypadkowy i wiąże się z nim jeszcze jedna niespodzianka- niezwykły duet projektantów Bohoboco stworzył sukienkę zainspirowaną nowym, urodzinowym smakiem Magnum, którą podczas oficjalnej urodzinowej imprezy zaprezentowała Magda Mielcarz.



fot. kimono.pl

W to lato będziemy mogli delektować się również nowymi smakami lodów Carte d’Or: truskawka z bezą oraz orzech włoski, które są naszym absolutnym faworytem i podczas letnich maratonów filmowych na pewno zagoszczą w naszych domach :)




Jeżeli jesteście fanami loda Big Milk to na pewno ucieszy Was jego nowa odsłona- Big Milk Cookie- pyszny lód o smaku śmietankowo-waniliowym, zamknięty w dwóch kruchych, kakaowych ciasteczkach. My uwielbiamy lodowe kanapki i sądzimy, że Big Milk Cookie również przypadnie nam do gustu. Big Milkowa rodzina nowości powiększyła się w tym roku o trzy zakręcone kubełki lodowe, prezentowane przez sympatyczne zwierzaki prosto z dżungli: panterę, zebrę oraz papugę. Cookie Panther to lody śmietankowe w duecie z kawałkami biszkoptów, Choco Zebra to z kolei połączenie lodów śmietankowych z sosem czekoladowym, a w kubełku Fruity Parrot kryją się pyszne lody śmietankowe połączone z sosem truskawkowym. Mniam!



Algida pomyślała również o młodszych lodożercach, którzy tego lata będą mogli zasmakować owocowego orzeźwienia o smaku cytryny, truskawki, pomarańczy, limonki. Multipack Funny Finger to opakowanie sześciu lodów wodnych: pomarańczowych, o smaku truskawkowym i cytrynowych o smaku limonowym. Lody te stworzone zostały z myślą o dzieciach- nie zawierają sztucznych barwników oraz aromatów, a jedna ich porcja to tylko 50 kcal.



Dobrą wiadomością dla tych, którzy lubią mieć zawsze w zamrażarce "małe co nieco" na czarną godzinę będzie multipack Happy Mix z kompozycją kultowych propozycji z oferty Algidy. Znajdziemy w nim: dwa Twistery i wersje mini Magnum: Classic i Almond, Cornetto: Classic i Truskawka oraz Mini Milki: czekoladowy i waniliowy. Jednym słowem, każdy znajdzie coś smakowitego dla siebie :)


wtorek, 20 maja 2014

Pieczony łosoś z salsą mango


Czy Wy również jesteście przyzwyczajeni do łososia w wersji:
masełko, cytryna, koperek? My dotąd byłyśmy wiernymi fankami takiego zestawu, aż do czasu pojawienia się w naszym życiu łososia w towarzystwie salsy z mango. Od teraz kupując kawałek świeżego łososia będziemy poddane wewnętrznemu dylematowi, którą z wersji wybrać:) 


Składniki (na 2 porcje)
2 filety świeżego łososia
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka słodkiej papryki
pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu
szczypta ostrej papryki.


Salsa mango:
1 dojrzałe mango
1 czerwona cebula
4 truskawki
1 duży pomidor
4 plasterki ananasa (najlepiej świeży)
1 mała papryczka chilli
1 awokado
sok wyciśnięty z połowy limonki
sól, pieprz 
 garść świeżej melisy

1. Wymieszaj wszystkie składniki do marynaty łososia: sok z limonki, przyprawy oraz oliwę z oliwek.
Natrzyj nimi łososia. i pozostaw w misce (owiniętej folią) w lodówce na minimum 3 godziny.

2 Mango, awokado i pomidora umyj, obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę.
Ananasa obierz i również pokrój na drobne kawałeczki, tak ja truskawki i cebulę.
Dodaj drobniutko posiekaną papryczkę chilli (przekrojona wzdłuż na pól i pozbawiona pestek) 
Wymieszaj z sokiem z limonki, posiekaną melisą, szczyptą soli i pieprzu.

3. Ułóż łososia w naczyniu żaroodpornym (bądź innej blaszce, na której lubisz piec). 
Piecz 30 min/180 stopni.

4. Po upieczeniu ułóż na talerzu rybę a na niej połóż salsę. 
Podaj z ryżem, młodymi ziemniakami bądź kaszą jaglaną.

Smacznego!