sobota, 29 listopada 2014

Soczewica, pieczarki i rukola w pysznej sałatce!



Takim sałatkom mówimy zdecydowane: TAK!
Zdrowa, lekka i łatwa w przygotowaniu. Sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, albo jako dodatek np. do pieczonego łososia czy kurczaka.

Składniki (2 porcje głównego dania albo 4 jako dodatek)

1/2 szklanki zielonej soczewicy
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
1 łyżeczka tymianku
500g pieczarek
2 łyżki natki pietruszki
garść rukoli
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
szczypta chilli.

1. Wsyp soczewicę do wrzącej wody, dodaj liście laurowe, tymianek i łyżeczkę soli. Gotuj 20 min.

Następnie odcedź,

2. Pieczarki umyj, pokrój na grube plastry. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, gdy będzie gorąca włóż pieczarki (nieposolone) i pozwól im się zrumienić, bez mieszania, na dużym ogniu. Po upływie ok 2 min. przemieszaj pieczarki i smaż je nadal aż równomiernie się zrumienią, Pod koniec smażenia przeciśnij 2 ząbki czosnku, dodaj chilli (mogą być płatki albo proszek). Teraz możesz zmniejszyć ogień, żeby czosnek się nie przypalił.


3. Pietruszkę posiekaj, wyciśnij sok z cytryny. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki, dopraw pieprzem i solą oraz łyżką oliwy z oliwek

Na talerzu posyp rukolą.
Możesz wzbogacić sałatkę o fetę albo kolorowe pomidorki.






niedziela, 16 listopada 2014

Owsiane ciasteczka z pistacjami, żurawiną, suszonymi morelami i czekoladą



Zastanawialiście się kiedyś, czy istnieją ciasteczka tak proste w przygotowaniu, że do ich wykonania nie będzie wymagany praktycznie żaden wysiłek z Waszej strony? My, szczerze mówiąc, bardzo często:) Dodatkowym kryterium była możliwie najmniejsza kaloryczność przy zachowaniu odpowiednio słodkiego smaku, bo przecież po to robi się ciasteczka, prawda? Mamy dziś dla Was propozycję zdrowych, extra-szybkich w przygotowaniu smakołyków, do przygotowania których wystarczą dwa składniki- płatki owsiane oraz banan. Dodatki zależą od Was. U nas w wersji z czekoladą, pistacjami, żurawiną, suszonymi morelami.
Polecamy do zabrania ze sobą z domu na drugie śniadanie!
PS. Od teraz, żaden poniedziałek z cyklu: "Pierwszy dzień na diecie" nie będzie już taki straszny:)

Składniki:

2 dojrzałe banany
szklanka płatków owsianych
szczypta cynamonu
kilka posiekanych pistacji, żurawin, czekolady,  suszonych moreli

1. Do rozgniecionych widelcem bananów dodaj szklankę płatków owsianych i szczyptę cynamonu. Przygotuj dodatki (posiekaj pistacje, czekoladę etc. )

2. Na wyłożoną pergaminem blachę, wyłóż łyżką masę, formując kształt ciastek.
Na każde ciasteczko posyp dodatki.

3. Piecz przez 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Odczekajcie aż wystygną i ... smacznego!










 



piątek, 7 listopada 2014

Dyniowa granola



 
Jakie to proste!
Super chrupiąca i smaczna granola, którą można bardzo łatwo zrobić samemu w domu.
Słodzona miodem i odrobiną brązowego cukru. Nie możemy pominąć obecności żurawin, pestek dyni i skórki pomarańczowej.  A te wszystkie dobrocie oblepione dyniowym musem. 
Brzmi pysznie?
Do dzieła!

Składniki:


4 szklanki płatków owsianych
2/3 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka dyniowego puree
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/8 łyżeczki soli
2 białka
1/2 szklanki pestek z dyni
1/3 szklanki rozpuszczonego miodu
1/4 szklanki oleju
3 łyżki brązowego cukru
2/3 szklanki suszonych żurawin
skórka otarta z 1 pomarańczy (uprzednio sparzonej)


1. Połowę małej dyni (bez pestek) zawiń w folię aluminiową i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35min.

Miękką, upieczoną dynię, oddziel od skórki i zmiksuj na gładką masę.

2. Ubij białka razem z solą na sztywną pianę.


3. Płatki owsiane wymieszaj w dużej misce razem z przyprawami, pestkami dyni, skórką pomarańczową oraz żurawiną.


3. Wymieszaj bardzo delikatnie (łyżką) pianę z ostudzonym puree, płynnym miodem, wiórkami kokosowymi oraz olejem. Powoli wymieszaj pozostałą  masę z suchymi składnikami (bez żurawiny). 


4. Wyłóż masę na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 40 minut, co 10-15 mieszając tak aby granola się nie przypaliła. 

5. Pozwól granoli wystygnąć, pozostawiając ją na blasze przez ok. 20 min. a następnie dodaj żurawinę. 

Smacznego!