Bez tego sosu letnie gotowanie się nie liczy!
Jeśli wydawało Ci się, że potrawy z grzybami są zarezerwowane dla doświadczonych kucharzy, to ten przepis przekona Cię, że wystarczy 20 minut aby wyczarować coś pysznego. Delikatnie kremowy, aksamitny sos, który świetnie będzie pasował zarówno do ziemniaków jak i makaronu.
Przekonaj się o tym na własnej skórze i nie przegap sezonu na kurki!
Składniki (na 2 porcje):
pół kg ziemniaków
pół kg kurek
1 serek topiony
1 mała śmietana 18% (200 g)
1 ząbek czosnku
1 mała cebulka
1 pęczek szczypiorku
Świeże zioła- oregano, tymianek, bazylia
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chili
1. Wstaw wodę ma ziemniaki (makaron), a następnie ugotuj do miękkości. Jeśli wybrałeś zieminiaki i masz ochotę na ich zapiekaną wersję, po ugotowaniu oblej je trzema łyżkami oleju, posyp ziołami prowansalskimi oraz szczyptą mielonej papryki (łagodnej bądź ostrej).
2. Kurki umyj, jeśli są duże przekrój na połówki.
3. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, dodaj posiekaną cebulę oraz przeciśnięty ząbek czosnku. Podsmażaj na małym ogniu przez ok. 5 min, a następnie dodaj kurki i podsmażaj przez następne 10 min. Dodaj serek topiony, powoli mieszając doprowadź do jego rozpuszczenia.aq
4. Teraz czas na dodanie śmietany, świeżych ziół, szczypiorku oraz przypraw.