środa, 31 lipca 2013

Czerwiec w obiektywie Smakologii


Czerwiec by Olga.

#klasyka znad Bałtyku 
#bateria ze stacji benzynowej
# kanapkowa opcja
#tagiatelle w aioli
# bagietka z dipami
#drozdzowkowy zawrót głowy 
#letnia klasyka



Czerwiec by Ania.

#Bajgiel lux w my'o'my
#Mojito
#Lodove brzoskwiniowe
#Ksiazkowa inspicja z tkmax
#homemade blueberry shake

niedziela, 21 lipca 2013

Sos kurkowy z opiekanymi ziemniaczkami.



Bez tego sosu letnie gotowanie się nie liczy!
Jeśli wydawało Ci się, że potrawy z grzybami są zarezerwowane dla doświadczonych kucharzy, to ten przepis przekona Cię, że wystarczy 20 minut aby wyczarować coś pysznego. Delikatnie kremowy, aksamitny sos, który świetnie będzie pasował zarówno do ziemniaków jak i makaronu. 
Przekonaj się o tym na własnej skórze i nie przegap sezonu na kurki! 

Składniki (na 2 porcje):

pół kg ziemniaków
pół kg kurek
1 serek topiony
1 mała śmietana 18%  (200 g)
1 ząbek czosnku
1 mała cebulka
1 pęczek szczypiorku
Świeże zioła-  oregano, tymianek, bazylia
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chili

1. Wstaw wodę ma ziemniaki (makaron), a następnie ugotuj do miękkości. Jeśli wybrałeś zieminiaki i  masz ochotę na ich zapiekaną wersję, po ugotowaniu oblej je trzema łyżkami oleju, posyp ziołami prowansalskimi oraz szczyptą mielonej papryki (łagodnej bądź ostrej).

2.  Kurki umyj, jeśli są duże przekrój na połówki.

3. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, dodaj posiekaną cebulę oraz przeciśnięty ząbek czosnku. Podsmażaj na małym ogniu przez ok. 5 min, a następnie dodaj kurki i podsmażaj przez następne 10 min. Dodaj serek topiony, powoli mieszając doprowadź do jego rozpuszczenia.aq

4. Teraz czas na dodanie śmietany, świeżych ziół, szczypiorku oraz przypraw.




niedziela, 14 lipca 2013

Targ śniadaniowy na Żoliborzu


W każdą sobotę w okresie letnim na warszawskim Żoliborzu odbywa się Targ śniadaniowy- cykliczne, kulinarne wydarzenie przyciągające miłośników dobrego, zdrowego jedzenia. Jest to idealny sposób na spędzenie sobotniego poranka w gronie rodziny, czy znajomych, zjedzenie śniadania, lunchu, czy zakup świeżych warzyw, owoców a także innych specjałów. Dużo o nim słyszałyśmy i w zeszłą sobotę korzystając z cudownej, letniej pogody postanowiłyśmy odwiedzić Żoliborz i przekonać się o tym na własnej skórze. Z czystym sumieniem możemy polecić sobotni Targ śniadaniowy każdemu, bo każdy znajdzie tam coś dla siebie. Od świeżej kawy poprzez świeże warzywa i owoce, soki i koktajle, pieczywo, przepyszne sery własnej roboty, propozycje śniadaniowo- lunchowe, jak jajecznica, burgery, hummus, specjały kuchni meksykańskiej, aż po słodkie propozycje- ciasta, lody i inne desery. Zapraszamy na fotorelację z tego wydarzenia w obiektywie Ani :)


  

 

Przeróżne, przepyszne lokalne produkty, pieczywo, sery, przetwory, ciasta... mniam :)






Luks Pomada- cudowne konfitury w czterech smakach: czarny bez, czerwona porzeczka, rabarbar, zielony pomidor Chutney w pięciu smakach


Wootwórnia- przepyszne przetwory, szczególnie karmelizowana cebulka...


A na rozbudzenie przepyszna kawa Fawory:




Było zdrowo i owocowo z Get green:




Owoce, soki lemoniady...





Najlepsze, owocowe lody własnej produkcji. 100% owoców. Lodove.





Nie zabrakło również lunchowych propozycji:

... pizza:


... meksykański street food:





... burgery z Praga Bistro:



I love hummus, dłuuugie kolejki przez cały dzień- to musi coś znaczyć :P





No i oczywiście słodkości... :)

Fabryka sernika- najlepszy sernik na świecie!



Sweet Concept- ciasta, bezy,tarty:




Fabryka słodkości, przemiłe dziewczyny i przepyszne ciasta:



Green idea- bezglutenowe wypieki, i nie tylko...



Wiewiórka i spółka dekoracje na party, kinderbale i eventy, a do tego mnóstwo atrakcji dla najmłodszych organizowane przez przesympatyczne organizatorki...




Księgarnia Bullerbyn- najpiękniej wydane książki jakie widziałyśmy...



Atmosfera w pełni piknikowa... :)