Idealna zupa na zimowe dni, rozgrzewająca i bardzo sycąca. To propozycja na obiad jednodaniowy. Krem z kawałkami wędzonego łososia i kukurydzą zaspokoi apetyt każdego. Uwaga, znika w zastraszającym tempie!
5 dużych ziemniaków
1 por
pół selera
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 pietruszka
4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki masła
sól, pieprz
1 opakowanie wędzonego na zimno łososia
1 pęczek koperku
1 puszka kukurydzy
1. Pora oraz cebulę posiekaj a następnie podsmaż na maśle, pod koniec dodaj pokrojony ząbek czosnku.
2. Ziemniaki, selera oraz pietruszkę obierz, pokrój w kostkę, dodaj do podsmażonej cebuli. Zalej 2 litrami wody. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj.
3. Zmiksowaną zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj pokrojonego w małe kawałki łososia, posiekany drobno koperek oraz odsączoną z zalewy kukurydzę.
Smacznego!