wtorek, 13 stycznia 2015

Chowder z wędzonym łososiem i kukurydzą


Idealna zupa na zimowe dni, rozgrzewająca i bardzo sycąca. To propozycja na obiad jednodaniowy. Krem z kawałkami wędzonego łososia i kukurydzą zaspokoi apetyt każdego. Uwaga, znika w zastraszającym tempie!

Składniki:

5 dużych ziemniaków
1 por
pół selera
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 pietruszka
4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki masła
sól, pieprz
1 opakowanie wędzonego na zimno łososia
1 pęczek koperku
1 puszka kukurydzy


1. Pora oraz cebulę posiekaj a następnie podsmaż na maśle, pod koniec dodaj pokrojony ząbek czosnku.

2. Ziemniaki, selera oraz pietruszkę obierz, pokrój w kostkę, dodaj do podsmażonej cebuli. Zalej 2 litrami wody. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj.

3. Zmiksowaną zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj pokrojonego w małe kawałki łososia, posiekany drobno koperek oraz odsączoną z zalewy kukurydzę.

Smacznego!




piątek, 9 stycznia 2015

Czekoladki z granatem i pistacjami


 Coś tak niebywale prostego, że aż zawstydza. I to podwójnie.
 Po pierwsze- łatwością przygotowania, po drugie- pięknym  wyglądem. Cudowne połączenie czekolady z kwaskowatym granatem i delikatnie słonymi pistacjami. Można się rozpłynąć i popłynąć… pochłaniając wszystkie kawałki tych pysznych czekoladek!

Składniki:

2 gorzkie czekolady
garść pistacji
1 granat

1. Posiekaj drobno czekoladę i umieść w czystej, suchej miseczce. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej- miseczkę z czekoladą ustaw na garnku z gotującą się wodą i gotuj na małym ogniu stale mieszając.


2. Wylej rozpuszczoną czekoladę na papier do pieczenia, wygładź, a następnie posyp posiekanymi pistacjami oraz ziarenkami granatu.


3. Pozostaw do wystygnięcia, najlepiej jeśli wstawisz do lodówki.


Smacznego!