poniedziałek, 9 marca 2015

Sałatka z ciecierzycą, kaszą bulgur i wiosennymi warzywami


Prosta w przygotowaniu, a zarazem niesamowicie sycąca i aromatyczna.
Świetnie sprawdzi się zarówno jako osobna propozycja np. jako posiłek do pracy albo jako dodatek do ryb i mięs. Obecność świeżej mięty, pietruszki i szczypiorku sprawia, że eksploduje smakiem i zapachem.
Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:


1 puszka ciecierzycy

1 szklanka kaszy bulgur
1 długi ogórek
kilkanaście pomidorków koktajlowych (kolorowych)
garść świeżej mięty
2-3 szt. cebulki dymki (cała) lub pęczek szczypiorku
pęczek natki pietruszki
3 łyżki zielonego pesto
sok wyciśnięty z 1 cytryny
sól, pieprz

1. Ugotuj kaszę wg. instrukcji na opakowaniu.


2.W dużej misce wymieszaj: ciecierzycę, ugotowaną kaszę, pesto.

Pokrój na połówki pomidorki, ogórki w talarki (razem ze skórą).

3. Zioła bardzo drobno posiekaj. Dodaj do pozostałych składników.


4. Dodaj sok wyciśnięty z 1 cytryny oraz po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu. 

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Smacznego!