Składniki:
1/2 kg brukselek (możliwie jak największych)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu z octu balsamicznego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
2. Brukselki umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Wyłóż je na blachę, polej oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj rękoma. Ułóż przeciętą stroną do dołu. Piecz przez 18 min.
3. Lekko zarumienione brukselki przełóż na drugą stronę, polej sosem balsamicznym i posyp brązowym cukrem. Piecz kolejne 10-15 min, aż wierzch brukselek będzie skarmelizowany. Co jakiś czas zaglądaj do piekarnika, tak aby się nie przypaliły.
Smacznego!