poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Butter toffee popcorn


Jest coś magicznego w oczekiwaniu na wystrzał ziarenka kukurydzy i jego przemianie w popcorn. Nic więc dziwnego, że od lat jest ulubioną przekąską w kinie, na spotkaniach ze znajomymi, jak również kompanem do oglądania TV. Odmiany: solona i maślana, doskonale znane w Polsce, mają wielu braci za oceanem, w różnych smakach. Najbardziej  znanym- karmelowym popcornem rozpoczynamy cykl READY TO POP . Zapraszamy na popcornowe szaleństwo!

Składniki:

1 opakowanie popcornu (100 g)
70 g masła (5 łyżek)
100 g brązowego cukru (pół szklanki)
1/4 szklanki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

1. Zrób popcorn. My kupiłyśmy taki, który można przygotować w kuchence mikrofalowej, ale równie dobrze możesz zrobić popcorn w garnku lub na patelni z dodatkiem rozgrzanego oleju. 

2. W garnku rozpuść masło, następnie dodaj: syrop klonowy, cukier, ekstrakt z wanilii oraz szczyptę soli. Mieszaj ok. 5 min, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie gęsty sos toffi.

3. W dużym naczyniu połącz popcorn z sosem karmelowym. Dokładnie wymieszaj.

Smacznego!



5 komentarzy:

  1. zawsze jestem ciekawa jego smaku, ale boję się zrobić..;D
    Wygląda genialnie;D

    OdpowiedzUsuń
  2. och, taki popcorn mnie kusi od jakiegoś czasu, ale jakoś się boję, no! :D sama nie wiem, czemu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie przepadałam za popcornem, ale w takim wydaniu zapowiada się ciekawie i naprawdę pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma powodu do strachu! Smak jest genialny i na prawdę wart wypróbowania!
    Ale jeśli jesteś fanką bardziej słonych przekąsek to zapraszamy do śledzenia cyklu READY TO POP, popcorn na słono na pewno się niedługo pojawi! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam karmelowy popcorn!

    OdpowiedzUsuń