Jak się okazuje, inspiracja czeka wszędzie. W lutym na wyprzedaży w Marks&Spencer natrafiłyśmy na kalendarz ścienny z muffinami w roli głównej. Przeglądając go, zauważyłyśmy, że dzień 21.04. oznaczony jest jako narodowe święto Brytyjczyków. Są to urodziny królowej Elżbiety II. Pomyślałyśmy: nie ma przecież lepszego sposobu, aby uczcić urodziny Jej Królewskiej Mości niż przygotowanie typowo angielskiego deseru... Ladies and Gentlemen: przed Państwem sir Lemon Curd.
Składniki:
125 ml soku z cytryny (4-5 cytryn)
skórka otarta z 1 cytryny
75 g masła
75 g cukru pudru
3 jajka
1. Sparz cytryny, z jednej z nich zetrzyj skórkę, a z pozostałych wyciśnij sok.
2. W małym rondelku, na małym ogniu, rozpuść masło, dodaj cukier puder, sok i startą skórkę z cytryny.
3. Następnie, dodawaj jajka, energicznie mieszając, aby nie powstała jajecznica :)
4. Całość gotuj ok. 5 min cały czas mieszając. Nie przejmuj się, gdy powstaną grudki - krem należy przetrzeć na sam koniec przez drobne sitko.
Smacznego!
* Krem idealnie nadaje się do zanurzenia w nim maślanych ciasteczek, herbatników, a także posmarowania nim naleśników, ciast czy ulubionych deserów. Możesz przechowywać w lodówce ok. tydzień
Przepis zaczerpnęłyśmy od Nigelli :)
Piękne zdjęcia, mam tu takiego jednego wielbiciela cytrynowych smaków i już sobie zapisałam przepis do zrobienia :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam, wyszło przepyszne! Dzięki za przepis, drogie Smakolożki :)
OdpowiedzUsuńteż zrobiłam i też wyszło pyszne, dizęki :-)
OdpowiedzUsuń