środa, 10 kwietnia 2013
Wiosenna sałatka z mięsnymi kuleczkami
Zamieniłyśmy dobrze znany talerz z kotletem mielonym, ziemniakami i buraczkami na jego wiosenną odsłonę. Przedstawiamy Wam zatem lekką, a zarazem sycącą propozycję obiadową :)
Składniki:
1 sałata rzymska
250 g pomidorków koktajlowych
ogórek
1 cebula
2 średniej wielkości ziemniaki
garść uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
Mięsne kuleczki:
250 g mięsa mielonego (my użyłyśmy mięsa wieprzowo- wołowego)
1 jajko
bułka tarta
1 cebula
pół pęczka natki pietruszki
łyżeczka Vegety
szczypta pieprzu
olej do smażenia
Sos jogurtowo- czosnkowy:
jogurt naturalny (180 g)
1 starty ząbek czosnku
pół łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka płynnego miodu
pół łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz
Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszaj.
1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Przekrój na ćwiartki, polej odrobiną oleju, posyp ziołami prowansalskimi i piecz ok. 20 min/200 stopni.
2. 1 cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na 2 łyżkach oleju na złocisty kolor.
3. W misce wymieszaj: mięso, podsmażoną cebulę, posiekaną pietruszkę, jajko, przyprawy oraz 3 łyżki bułki tartej. Uformuj małe kuleczki (o średnicy ok. 2 cm), a następnie obtocz je w bułce tartej. Smaż w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju na złocisty kolor, ok. 10 min. Usmażone kotleciki odsącz na ręczniku papierowym.
4. Poszatkuj sałatę, przekrój na pół pomidorki koktajlowe, ogórki na grube pół- talarki oraz 1 cebulę w krążki. Warzywa, pieczone ziemniaczki i kuleczki mięsne ułóż na półmisku, polej przygotowanym uprzednio sosem jogurtowo- czosnkowym lub podaj go w osobnej miseczce. Posyp uprażonymi ziarnami słonecznika.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz