poniedziałek, 10 czerwca 2013
Chłodnik tradycyjny
Akcję TYDZIEŃ Z CHŁODNIKIEM zaczynamy od dobrze znanego wszystkim chłodnika litewskiego- czyli botwinka na zimno!
Jak sama nazwa wskazuje przepis ten pochodzi z Litwy. Kraj ten bogactwem smaku przypomina rodzimą kuchnię, więc osoby przywiązane do polskich tradycyjnych potraw nie będą rozczarowane. Z powodu skomplikowanej historii Litwy, kuchnia litewska niemal od samego początku była pod wpływem kuchni ludów zamieszkujących Wielkie Księstwo Litewskie: ukraińskiej, polskiej, tatarskiej, białoruskiej oraz żydowskiej.
Zupa ta zasłużyła sobie na miejsce w sercu Adama Mickiewicza.
W "Panu Tadeuszu" pisał:
"Podano w kolei wódkę, zaczem wszyscy siedli i chołodziec litewski milczkiem żwawo jedli."
(Księga III, wers 706-707).
Gęsty, z dużą ilością warzyw i koniecznie z jajkiem.Wspaniale orzeźwia w czasie upałów a przy tym jest niskokaloryczny i szybki w przygotowaniu. Krótko mówiąc-same plusy!
Gorąco zachęcamy do wypróbowania (w tym przypadku powinnyśmy powiedzieć: Chłodne zaproszenie do wspólnego gotowania).
Składniki (4 porcje):
pęczek botwiny
pęczek rzodkiewek
1 mały ząbek czosnku
2 średniej wielkości ogórki
pól pęczka koperku
pół pęczka szczypiorku
400 g jogurtu naturalnego Zott
160 g zsiadłego mleka
4 jajka ugotowane na twardo
5 łyżek koncentratu buraczanego
sól, pieprz, cukier
1. Botwinkę umyj, pokrój na pól centymetrowe kawałeczki (liski razem z łodyżkami). Buraczki zetrzyj na tarce. Przełóż do garnka, zalej szklanką wody i dopraw łyżeczką cukru. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 min. Ostudź.
2. W czasie gdy botwinka się gotuje: posiekaj drobno szczypiorek i koperek, przeciśnij ząbek czosnku, a rzodkiewki i ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Do ostudzonej botwinki dodaj jogurt i zsiadłe mleko, dobrze wymieszaj razem z koncentratem buraczanym. Dodaj wcześniej przygotowane warzywa. Dopraw solą i pieprzem.
4. Wstaw do lodówki na min. 2 godziny.
5. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz