czwartek, 24 października 2013
Owsianka z karmelizowanym jabłkiem i jeżynami
Owsianka w wersji Jamiego Oliviera- od razu przypadła nam do gustu. Prosty pomysł, pyszne owoce... czego chcieć więcej? Na świeże jeżyny o tej porze roku nie mamy wprawdzie co liczyć, ale na ratunek śpieszą nam supermakety, gdzie bez problemu znajdziemy mrożone owoce. Słodycz karmelizowanych jabłek oraz kwaskowy smak jeżyn tworzą parę doskonałą.
Kochamy tę owsiankę!
Składniki:
pół szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka/wody
1 jabłko
garść jeżyn (świeżych bądź mrożonych)
2 łyżki miodu/syropu klonowego
1 łyżka masła
1/4 łyżeczki cynamonu
1. Płatki owsiane umieść w rondelku, zalej mlekiem lub wodą, wsyp szczyptę cynamonu. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 5-6 min mieszając od czasu do czasu, aż owsianka zgęstnieje.
2. Jabłka wydrąż i pokrój w kostkę. Umieść je na patelni z rozgrzanym masłem i smaż, aż będą miękkie i złociste. Dodaj 2 łyżki miodu/syropu klonowego oraz 1/4 łyżeczki cynamonu.
3. Owsiankę wyłóż na talerze, ułóż jabłka i jeżyny.
Smacznego!
Cudo !. Szczególnie na chorowite dni, jadłam coś podobnego ostatnio na kolację :).
OdpowiedzUsuńtakiej owsiance nigdy nie umiem się oprzeć ! najlepsze :)
OdpowiedzUsuń