Smak, który Ani mama pamięta jeszcze z dzieciństwa. Jej
babcia przygotowywała takie śledzie na kilka dni przed Wigilią. Śledzie
marynowały się w słoikach ze szklanym wieczkiem i były oznaką, że Święta
tuż-tuż. Były one pierwszym daniem, rozpoczynającym wigilijny wieczór,
koniecznie podawane ze świeżo ugotowanymi ziemniakami z wody.
Kultywujmy więc
tradycję, powracając do dawnych, polskich
przepisów.
U nas z pewnością pojawią się na tegorocznym wigilijnym stole.
Składniki na litrowy słoik:
2 śledzie solone w całości (z mleczem)
2 cebule
listek laurowy (2-3)
ziele angielskie (3)
6 ziarenek pieprzu
2 łyżki octu
śmietana 30% (4-5 łyżek)
1. Namoczyć śledzie w
miseczce z zimną wodą przez ok. 4-5 godzin.
2. Po wyjęciu z wody zdjąć skórkę, oczyścić, każdy płat
podzielić na 4-5 części.
3. Przełożyć śledzie do litrowego słoika, zalać wodą z 2
łyżkami octu, włożyć liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, pokrojoną w
piórka cebulę i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni.
4. W dniu spożywania rozłożyć śledzie oraz cebulkę do głębokich
talerzy, oddzielić mlecz. Mlecz przetrzeć przez sito, połączyć z zalewą, dodać
śmietanę wg uznania 4-5 łyżek i wlać do talerzy.
5. Podawać z gorącymi
ziemniakami z wody.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz