poniedziałek, 27 stycznia 2014
Prowansalski chleb z mąką gryczaną i czosnkiem
Jeśli lubisz eksperymentować ze smakiem pieczywa, koniecznie musisz spróbować tego gryczano- pszennego chleba! Zaskoczy cię orzechowy posmak mąki gryczanek połączony z aromatycznymi ziołami i czosnkiem!
Nie wymaga długiego przygotowania, a piecze się tylko 25 min!
Warto przekonać się o jego niesamowitym smaku na własnej skórze:)
Składniki:
150g (1 szklanka) mąki gryczanej
250g (10 czubatych łyżek stołowych) mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki ziół prowansalskich
7g (1 opakowanie) suszonych drożdży
130 g (2 średnie) ziemniaki
1 łyżka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku ( przeciśnięte)
250 ml cieplej wody ( w tym pół szklanki wody z gotowania ziemniaków)
1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Pozostaw pół szklanki wody, pozostałej z gotowania ziemniaków. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Ostudź.
2. Wymieszaj wszystkie sypkie składniki w dużej misce, dodaj ziemniaki, przeciśnięty czosnek i oliwę. Powoli wlewaj ciepłą ( nie gorącą) wodę i zacznij zagniatać ciasto. Teraz przełóż ciasto na blat i zagniataj przez 5 min, aż ciasto stanie się jedwabiście gładkie. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryj lnianą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce przez 2 godziny.
3. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Chleb obsyp delikatnie mąką. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 25 min, lub do momentu tzw. suchego patyczka.
Wyjmij chleb z piekarnika i pozwól mu ostygnąć na kratce. ( To najtrudniejszy moment, żeby powstrzymać się przed spróbowaniem).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz