Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
1 jajko
2-3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki spirytusu
szczypta soli
cukier puder i cukier wanilinowy- do posypania
smalec do smażenia- 4 kostki
1. Mąkę przesiać na blat kuchenny/stolnicę oraz połączyć ze śmietaną.
2. Dodać pozostałe składniki oraz zagnieść ciasto tak, aby miało gładką, jednolitą konsystencję.
3. Z ciasta uformować kulę, a następnie napowietrzyć. Zagniecione ciasto uderzamy wałkiem, następnie składamy i ponownie uderzamy wałkiem. Czynność powtarzamy przez ok. 10-15 min. Tak napowietrzone ciasto należy zawinąć w folię i pozostawić na 20 min, aby zmiękło i łatwiej było je wałkować.
4. Ciasto podzielić na 6 części, każdą po kolei bardzo cienko rozwałkować, a następnie za pomocą radełka wyciąć faworki robiąc w środku każdego paska podłużne nacięcie i przewlekając jeden koniec faworka przez środek. Niestety, podczas przygotowywania faworków wskazany jest pośpiech- ciasto nie powinno zbyt obeschnąć.
5. Na patelni rozgrzać 2 kostki smalcu i smażyć w nim faworki- obracając je na drugą stronę po ok. 15-20 sekundach lub wtedy gdy będą już rumiane. W połowie smażenia wymienić smalec na nowy, rozgrzewając pozostałe 2 kostki, aby uniknąć "spalonego" chruściku.
6. Faworki odłożyć do ostygnięcia, a następnie oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz