wtorek, 25 marca 2014

Mini pizze z pesto, melonem, rukolą i wędzonym twarogiem


Pizza trochę inaczej- lżej i bardziej egzotycznie.
Warto zrobić jeden "pizzowy" krok w bok, by przekonać się, że nie tylko Margeritta czy Pepperoni  zasługują na uwagę. Najfajniejsze w gotowaniu jest to, że pozornie niepasujące do siebie składniki, po wspólnym spotkaniu na talerzu tworzą kompozycję doskonałą.
Pizza została przetestowana w gronie naszych przyjaciół i uzyskała 100% atest:)
Dajcie znać, czy Wam smakowała:)


Składniki (6 mini pizzerek albo 2 duże):

Ciasto:

250 g mąki pszennej

pół saszetki suchych drożdży
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
150 ml cieplej wody
2 łyżeczki oliwy z oliwek

Dodatki:

1/4 melona Galia
pesto alla Genovese (do kupienia np. w Lidlu)
rukola
opakowanie wędzonego twarogu

1. W misce połącz połowę ciepłej (ale nie gorącej) wody, z drożdżami, cukrem oraz 1 łyżką mąki. Dokładnie wymieszaj łyżką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości rozczynu.

2.  Przesiej przez sitko mąkę i dodaj sól. Pośrodku zrób wgłębienie, wlej rozczyn i ciepłą wodę.
Wygniataj ciasto przez ok 10 min, aż będzie sprężyste, odklejające się od ręki (w razie potrzeby dodaj trochę więcej wody). Uformuj kulę i przełóż do miski wysmarowanej oliwą. Przykryj ściereczką i poczekaj do podwojenia objętości. (ok 40 min.)

3. Nagrzej piekarnik do 220 stopni, bez termoobiegu.

4. Wyjmij ciasto z miski, ponownie je powygniataj aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Podziel na 6 części. Rozwałkuj na grubość 0k. 5 cm.

5.  Na blachę do pieczenia połóż  pergamin. Przełóż pizzerki, piecz 15-20 min, do momentu, aż będą złociste, a po stuknięciu będą wydawać głuchy odgłos.

6. W czasie gdy ciasto się piecze przygotuj składniki na wierzch: pokrój melona w łódeczki i umyj rukolę.

7. Po upieczeniu ciasta wyłóż na nie składniki: posmaruj wierzch pesto, ułóż melona i rukolę oraz pokrusz twaróg. 

Smacznego!





czwartek, 13 marca 2014

Sałatka z grillowanym koprem włoskim.





Do zrobienia tej sałatki będziesz potrzebować zaledwie czterech składników: kopru włoskiego, pomarańczy, truskawek oraz pestek dyni. Brzmi skromnie? Uwierzcie, w tych składnikach kryje się siła aromatu i smaku. 
Grillowany koper włoski świetnie sprawdza się w sałatkach, wnosząc do nich subtelnie słodki, anyżowy posmak. Jeśli nie jesteś fanem tego smaku, tak z założenia, "bo nie i koniec "- warto się przełamać i doświadczyć do tracisz:)

Składniki (2 porcje)

1 bulwa kopru włoskiego
2 pomarańcze
kilka truskawek (opcjonalnie)
garść pestek dyni

Ponadto do grillowania: oliwa z oliwek, papryczka chilli (może być suszona), sól, 1 ząbek czosnku.

1. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dodaj szczyptę chilli, sól oraz przeciśnięty ząbek czosnku.
Na małym ogniu rozgrzej oliwę z przyprawami, uważając, aby czosnek się nie przypalił.

2. Z kopru włoskiego odetnij łodygi. Bulwę pokrój na cienkie, 0.5cm plastry. Połóż na rozgrzanej patelni i smaż po obu stronach, aż ładnie się zrumienią ( zajmie Ci to ok 10min)

3. Obierz pomarańcze i pokrój w plastry. Truskawki umyj i pokrój w plasterki.

4. Dynię upraż na suchej patelni, aż "napęcznieje" i delikatnie się zrumieni.

5. Na dużym talerzu ułóż koper włoski na nim plastry pomarańczy i truskawek, posyp dynią.

Smacznego!