czwartek, 13 marca 2014
Sałatka z grillowanym koprem włoskim.
Do zrobienia tej sałatki będziesz potrzebować zaledwie czterech składników: kopru włoskiego, pomarańczy, truskawek oraz pestek dyni. Brzmi skromnie? Uwierzcie, w tych składnikach kryje się siła aromatu i smaku.
Grillowany koper włoski świetnie sprawdza się w sałatkach, wnosząc do nich subtelnie słodki, anyżowy posmak. Jeśli nie jesteś fanem tego smaku, tak z założenia, "bo nie i koniec "- warto się przełamać i doświadczyć do tracisz:)
Składniki (2 porcje)
1 bulwa kopru włoskiego
2 pomarańcze
kilka truskawek (opcjonalnie)
garść pestek dyni
Ponadto do grillowania: oliwa z oliwek, papryczka chilli (może być suszona), sól, 1 ząbek czosnku.
1. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dodaj szczyptę chilli, sól oraz przeciśnięty ząbek czosnku.
Na małym ogniu rozgrzej oliwę z przyprawami, uważając, aby czosnek się nie przypalił.
2. Z kopru włoskiego odetnij łodygi. Bulwę pokrój na cienkie, 0.5cm plastry. Połóż na rozgrzanej patelni i smaż po obu stronach, aż ładnie się zrumienią ( zajmie Ci to ok 10min)
3. Obierz pomarańcze i pokrój w plastry. Truskawki umyj i pokrój w plasterki.
4. Dynię upraż na suchej patelni, aż "napęcznieje" i delikatnie się zrumieni.
5. Na dużym talerzu ułóż koper włoski na nim plastry pomarańczy i truskawek, posyp dynią.
Smacznego!
Fantastyczny i z nutką Absyntu :D Kto by pomyślał?
OdpowiedzUsuń