Pyszne i idealne dipy zarówno do kanapek jak i słonych przekąsek. My połączyłyśmy je z czosnkowo- pietruszkowymi podpłomykami z przepisu Nigelli. Przygotowanie dipu z białej fasoli wymaga skarmelizowania cebuli, co jest procesem stosunkowo długim i pracochłonnym, lecz uwierzcie nam- warto się do tego przyłożyć :) Dip widziałyśmy kiedyś na blogu 'Big girls small kitchen', zrobiłyśmy i tak nam zasmakował, że musiałyśmy się nim z Wami podzielić :)
Dip z białej fasoli z karmelizowaną cebulą
Składniki:
1 puszka białej fasoli
2 cebule
1/2 łyżeczki rozmarynu lub gałązka świeżego
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
2 łyżki masła
1. Cebulę pokrój w piórka. Przygotuj rondelek/patelnię która NIE MA powłoki nieprzywierającej. W karmelizowaniu cebuli, chodzi o proces kontrolowanego przypalenia. Rozpuść masło i 3 łyżki oliwy. Dodaj cebulę i na początku na dużym ogniu smaż, do momentu aż cebula się dobrze zrumieni i delikatnie przywrze do dna. Następnie zmniejsz ogień i smaż jeszcze przez ok. 20 min. Nie mieszaj za często daj się jej lekko przypalić :)
2. Zmiksuj wszystkie składniki (łącznie z cebulą) na gładka masę. I gotowe! :)
Dip z pieczonej papryki (a'la pasta ajwar)
Składniki:
3 czerwone papryki
3 czerwone papryki
1 duży ziemniak lub 2 mniejsze
2 ząbki czosnku
2 cebule
sól, pieprz
1. Papryki pokój na 4 części, usuń gniazda nasienne. Cebule pokrój na ćwiartki. Ułóż warzywa na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 35 min/190 stopni.
2. Ziemniaka ugotuj razem ze skórką. Następnie obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
3. Upieczone papryki obierz ze skórki, czosnek przeciśnij przez praskę.
4. Wszystkie składniki (oprócz ziemniaków) zmiksuj. Następnie dodaj ziemniaki i dopraw do smaku solą i pieprzem.
fajne pomysły, na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuń