sobota, 6 kwietnia 2013

Czosnkowo- pietruszkowe podpłomyki


Tym razem zainspirowała nas Nigella! Przepis okazał się być, jak zawsze niezawodny. Jeśli szukacie pomysłu na kolację albo przekąskę do posiedzenia ze znajomymi- oto ją macie! Konieczne do wypróbowania!
Przepisy na dipy z białej fasoli z karmelizowaną cebulą oraz pieczonej papryki (a'la pasta ajwar) znajdziecie 
tutaj!


Składniki (na 6-7 placków):

500 g mąki pszennej+ ok 100g do podsypania przy wygniataniu( w razie potrzeby)
7 g (1 saszetka) suchych drożdży
1 łyżka soli
3 łyżki mleka
szczypta cukru
300 ml ciepłej wody
10 łyżek oliwy
3 główki czosnku (tak- tak dużo :), będzie pieczony, wiec straci swoją moc)
pęczek natki pietruszki

1. Zrób rozczyn:
W miseczce połącz drożdże z cukrem, ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, 1 łyżką mąki. Wymieszaj do uzyskanie gładkiej konsystencji. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.

2. Nastaw piekarnik na 190 stopni.

3. Gdy rozczyn zwiększy swoją objętość, przesiej na blat mąkę, połącz ją z solą. Na środku zrób wgłębienie. Powoli wlewaj ciepłą wodę, jednocześnie zagniatając ciasto (podbieraj mąkę z zewnętrznej strony). Dodaj rozczyn i 5 łyżek oliwy (jeśli Ci wygodniej, możesz zrobić to w misce). Wygniataj, aż ciasto będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.

4. Zetnij główki czosnku tak, alby główki pozostały w całości, skrop delikatnie oliwą. Zawiń dosyć luźno w folię aluminiową i piecz 45 min. 

5. Listki pietruszki odetnij od łodyżek. Blenderem zmiksuj razem z upieczonym czosnkiem, uprzednio wyłuskanym z łupinek oraz 5 łyżkami oliwy.

6. Piekarnik podkręć do 200 stopni.

7. Ciasto podziel na 6-7 części. Każdą rozwałkuj na podsypanym mąką blacie. Nie stresuj się idealnie okrągłym kształtem, im mniej regularny tym lepiej :)

8. Każdy placek posmaruj pietruszkowo- czosnkowym pesto.

9. Placki ułóż na blachę (bądź, jeśli masz 2, to równocześnie na obie), wyłożoną papierem do pieczenia.

10. Piecz ok. 30 min, do ładnego zrumienienia się placków.

11. Przed podaniem posyp gruboziarnistą solą i skrop oliwą z oliwek.


Smacznego!




4 komentarze:

  1. Bardzo fajna i na pewno smaczna propozycja.. Chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, to wygląda na danie z serii "właśnie to Tygryski lubią najbardziej", na pewno tu po nie wrócę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno wyprobuję, wygląda fantastycznie

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam natkę i czosnek :) muszę sobie kiedyś zrobić takie podpłomyki

    OdpowiedzUsuń