Chłodno, chłodniej, chłodnik!
Cudownie lekka wersja chłodnika. Delikatny smak cukinii i porów zaostrza szczypta curry.
Doskonale zastąpi tradycyjną zupę w upalne dni. Zanurz w nim kromkę ulubionego pieczywa albo posyp grzankami a zamieni się w bardzo stycące danie.
Składniki:
2 średniej wielkości cukinie
400g jogurtu naturalnego Zott
1 por
1 marchewka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
pół łyżeczki curry
sól, pieprz
1. Cukinie, pory i marchewkę pokrój na plasterki, włóż do garnka, zalej 2 szklankami wody.
Gotuj ok. 20 min.
2. Zmiksuj ugotowane warzywa razem z powstałym bulionem. Dodaj jogurt, przeciśnięty czosnek i oregano. Dopraw solą, pieprzem i curry.
bardzo apetyczny! śliczne zdjęcie.
OdpowiedzUsuńsuper, kradnę przepis :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam- PYSZNE! Dodatkowo dodałam jeszcze pół łyżeczki suszonej mięty, polecam :)
OdpowiedzUsuń