środa, 12 czerwca 2013

Chłodnik z cukinii i curry


Chłodno, chłodniej, chłodnik!

Cudownie lekka wersja chłodnika. Delikatny smak cukinii i porów zaostrza szczypta curry. 
Doskonale zastąpi tradycyjną zupę w upalne dni. Zanurz w nim kromkę ulubionego pieczywa albo posyp grzankami a zamieni się w bardzo stycące danie. 

Składniki:

2 średniej wielkości cukinie
400g jogurtu naturalnego Zott
1 por
1 marchewka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
pół łyżeczki curry
sól, pieprz

1. Cukinie, pory i  marchewkę pokrój na plasterki, włóż do garnka, zalej 2 szklankami wody. 
Gotuj ok. 20 min. 

2. Zmiksuj ugotowane warzywa razem z powstałym bulionem. Dodaj jogurt, przeciśnięty czosnek i oregano. Dopraw solą, pieprzem i curry.





3 komentarze: