wtorek, 15 kwietnia 2014

Kruche korzenne tarterki z pastą jajeczną


Wariacja na temat naszej ukochanej tarty. Tym razem wykorzystałyśmy niezawodny przepis na kruchy spód, lecz wzbogaciłyśmy go o sporą ilość gałki muszkatołowej. Pomysł okazał się być strzałem w dziesiątkę, dodatkowo "podkręcił" charakter tarterek. Pasta jajeczna, którą każdy z Nas tak doskonale zna uzyskała natomiast nową, elegancką formę podania i nie jest jej już smutno, leżąc jak to zwykle bywa na porannej kajzerce:) 
Jeśli nie posiadacie formy do tarterek, możecie upiec ciasto w foremkach do babeczek.

Składniki (na 8 tarterek):

Ciasto na tartę:

300g mąki pszennej
150g zimnego masła
1 łyżeczka soli
1 całe jajko
pół łyżeczki gałki muszkatołowej 

Pasta jajeczna:

8 jajek, ugotowanych na twardo
2 łyżki majonezu
1 łyżka drobno posiekanych liści świeżej bazylii
1 pęczek szczypiorku
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu

* dodatkowo do dekoracji kilka pomidorków cherry

1a) Jajka włóż do garnka, zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 9 min. Następnie odlej wodę i odstaw do wystygnięcia.

1. Mąkę przesiej przez sitko, na środku zrób wgłębienie i umieść w nim jajko, posiekane masło i przyprawy.

2. Dosyć szybko zagnieć ciasto. Im szybciej zagnieciesz, tym bardziej kruchy będzie spód.

3. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażalnika na minimum 1 godzinę (najlepiej na noc, ale wtedy do lodówki).

4. Schłodzone ciasto podziel na 8 kawałków i każdy z nich rozwałkuj na krążek,  którym wykładamy foremkę do tarterek, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Nakłuj widelcem.

5. Piecz 15 min w 180°C (albo do momentu, gdy się zrumienią).

7. Gdy tarterki się pieką, przygotuj pastę jajeczną:
Obierz jajka, drobno posiekaj liście bazylii i szczypiorek (odłóż troszkę do dekoracji). Jajka zetrzyj na tarce o dużych oczkach, przełóż do miski, dodaj posiekane zioła, majonez i przyprawy. Wymieszaj. 

8. Przed samym podaniem nałóż pastę na upieczone ciasto, posyp ziołami i przeciętymi na ćwiartki  pomidorkami cherry.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Lubię takie przystawki, wyglądają bardzo efektownie na stole.

    OdpowiedzUsuń
  2. Obiecuję, że zrobię je na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń