wtorek, 15 kwietnia 2014

Pieczony schab w orzechowo- morelowej panierce


Zarówno w święta, jak i na co dzień, taki pieczony schab sprawdzi się znakomicie. Chrupiąca, orzechowa panierka z delikatną owocową nutą. Morele nie są dominującym smakiem, a jedynie przyjemnym akcentem gdzieś na końcu podniebienia. Po upieczeniu nie jest za suchy, przez co może spełniać jeszcze jedna funkcję- wędliny na kanapki. Koniecznie wypróbujcie w te Święta! 

Składniki:

1 kg schab
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka konfitury morelowej

Składniki na panierkę:

100 g orzechów laskowych
2 łyżki konfitury morelowej + po łyżeczce do każdego plastra schabu na talerzu
2 łyżki musztardy Dijon
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1/4 łyżeczki pieprzu


1. Schab umyj i osusz. 
Czosnek przeciśnij przez praskę, w miseczce połącz z olejem, majerankiem i łyżeczką konfitury. Natrzyj dokładnie mięso. Przełóż do miski i zafoliuj. Pozostaw w lodówce przez całą noc albo na min. 2 godziny.

2. Wyjmij mięso z miski i rozgrzej patelnię. Obsmaż z każdej strony, po 1 min na stronę. (Wtedy zamkniemy pory mięsa i nie będzie suche).

3. Przygotuj panierkę- orzechy drobno posiekaj (możesz użyć blendera lub posiekać je za pomocą noża), a następnie połącz w miseczce z pozostałymi składnikami- konfiturą morelową, musztardą, ziołami prowansalskimi, jajkiem, bułką tartą i pieprzem. Nie dodawaj soli- sól wyciąga wodę i mięso będzie wysuszone. 

4. Pokryj schab panierką, a następnie umieść w naczyniu żaroodpornym wyłożonym wcześniej długim kawałkiem folii aluminiowej. Aby panierka się nie spaliła, należy owinąć schab folią, ale tak aby nie dotykała ona mięsa. 

5. Schab pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 1,5 godziny, oczywiście w zależności od wielkości mięsa. W trakcie pieczenia możemy sprawdzać stopień wypieczenia patyczkiem lub długą wykałaczką. pod koniec pieczenia możemy rozwinąć folię, aby panierka nieco się przyrumieniła. 

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz