Doskonała propozycja jako dodatek do mięs, świetnie zastąpi oklepane ziemniaki. Niesamowicie aromatyczny i szybki w przygotowaniu. Rewelacyjnie sprawdzi się również jako osobne danie.
Składniki:
500 g pieczarek
100 g brązowego ryżu
100 g dzikiego, czarnego ryżu
1,25- 1,5 l bulionu
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
cebula dymka- ok. 3 cebulki
pęczek pietruszki
2 łyżki ziół prowansalskich
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1. W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i 1/4 łyżeczki soli. Podsmażaj 3-5 min.
2. Do cebulki dodaj dziki oraz brązowy ryż, podsmaż przez chwilę- 30 sekund, a następnie wlej bulion i wsyp 2 łyżki ziół prowansalskich. Całość gotuj na średnim ogniu ok. 35-45 min, aż ryż zmięknie. Bulion należy dolewać stopniowo w trakcie gotowania. Może się wydawać, iż 1,5 l płynu to zbyt dużo jak na taką ilość ryżu, ale wierzcie, ryż wchłonie cały bulion.
3. W trakcie gdy ryż się gotuje, umyj i pokrój w plasterki pieczarki.
4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, a następnie dorzuć pieczarki. Dodaj 1/2 łyżeczki pieprzu i szczyptę soli, aby pozbyć się nadmiaru wody z pieczarek (nie używaj dużej ilości soli- wystarczy jedynie szczypta, gdyż ryż, który nasiąknie bulionem będzie stosunkowo słony). Duś pieczarki ok. 6-8 min. Nie pozbywaj się nadmiaru wody z pieczarek- dolej go w międzyczasie do gotującego się ryżu, dzięki temu będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
5. Dolej 1/4 szklanki białego wytrawnego wina i duś jeszcze przez 1-2 min.
6. Połącz pieczarki z ugotowanym ryżem i dodaj do całości 2 łyżki masła.
7. Przed podaniem posyp pilaf dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz