Ok, nie są to najszybsze i najmniej pracochłonne wypieki w naszym życiu, ale zasługują na miano najpyszniejszych! Przejmują żółtą koszulkę lidera wyścigu o towarzystwo do kawy i herbaty w letnie popołudnie!
Pisząc ten post, już za nimi tęsknimy i chcemy więęęęęcej!
Zarezerwujcie sobie niedzielne przedpołudnie w kuchni aby, tak jak My, znaleźć się w drożdżowym niebie!
Składniki (na 30 drożdżówek):
1/2 litra mleka
4 jajka
10 dag świeżych drożdży
1 cukier waniliowy
1 masło
ok. 1 kg mąki
1/2 kg jagód
10 biszkoptów
Pomarańczowy serek:
240 g serka typu Philadelphia, albo bardzo drobno zmielonego tłustego twarogu
120 g masła, w temperaturze pokojowej
3 żółtka
skórka otarta z 4 pomarańczy
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
Wszystkie składniki połącz za pomocą miksera, miksuj ok. 2 minuty. Odstaw.
Kruszonka:
1/2 kostki masła
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
Pół kostki masła rozetrzyj palcami z cukrem i mąką. Powstanie suchy piasek z drobnymi grudkami. Odstaw.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ.
1. Zrób rozczyn: Drożdże rozkrusz i wymieszaj je z 1 łyżką cukry, aż do momentu gdy zmienią konsystencje i staną się rzadkie. Dodaj 1/2 szklanki mleka. Wymieszaj. Następnie dodaj 5 łyżek mąki i ponowienie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Przykryj lnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez ok 30 min.
2. Rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia.
3. Jajka utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.
4. Na blat wysyp mąkę. Po środku "mącznej górki" zrób wgłębienie i umieść w nim wyrośnięty rozczyn, jajka z cukrem, delikatnie przesyp mąką z zewnątrz i ponownie utwórz dołek. Dodaj pozostałe mleko. Delikatnie zacznij wyrabiać ciasto a w międzyczasie wlewaj przestudzone, rozpuszczone masło.
Wyrabiaj ciasto, aż będzie aksamitnie gładkie, bez grudek. Musi odchodzić od ręki i się nie kleić. W razie potrzeby posypuj mąką. Zajmie Ci to ok. 15 min.
5. Wyrobione ciasto przełóż do dużej, naoliwionej miski. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw do podwojenia objętości.
6. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagnieć.
7. Podziel ciasto na 6 części. Każdą rozwałkuj.
8. Posmaruj pomarańczowym twarożkiem.
9. Zwiń, dosyć ścisło.
10. Sklej oba końce.
11. Sklej górę i dół.
11. Natnij do 2/3 długości, pozostawiając nienaciętą sklejoną końcówkę.
12. Wywróć przecięte części do góry
11. Powkładaj ulubione sezonowe owoce. Przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
Smacznego!
piękne zdjęcia, piękny wpis. aż chce się piec!!!
OdpowiedzUsuńZrobiłam !!! Może, nie wyszły takie idealne, ale były pyszne :)
OdpowiedzUsuń