poniedziałek, 21 lipca 2014

Sezonowe drożdżówki z pomarańczowym twarożkiem





Ok, nie są to najszybsze  i najmniej pracochłonne wypieki  w naszym życiu, ale zasługują na miano najpyszniejszych! Przejmują żółtą  koszulkę lidera wyścigu o towarzystwo do kawy i herbaty w letnie popołudnie!
Pisząc ten post, już za nimi tęsknimy i chcemy więęęęęcej!
Zarezerwujcie sobie niedzielne przedpołudnie w kuchni aby, tak jak My, znaleźć się w drożdżowym niebie!

Składniki (na 30 drożdżówek):

1/2 litra mleka

4 jajka
10 dag świeżych drożdży
1 cukier waniliowy
1 masło
ok. 1 kg mąki
1/2 kg jagód
10 biszkoptów


Pomarańczowy serek:

240 g serka typu Philadelphia, albo bardzo drobno zmielonego tłustego twarogu
120 g masła, w temperaturze pokojowej
3 żółtka
skórka otarta z 4 pomarańczy
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków

Wszystkie składniki połącz za pomocą miksera, miksuj ok. 2 minuty. Odstaw.


Kruszonka:

1/2 kostki masła

1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki

Pół kostki masła rozetrzyj palcami z cukrem i mąką. Powstanie suchy piasek z drobnymi grudkami. Odstaw.




WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ.

1. Zrób rozczyn: Drożdże rozkrusz i wymieszaj je z 1 łyżką cukry, aż do momentu gdy zmienią konsystencje i staną się rzadkie. Dodaj 1/2 szklanki mleka. Wymieszaj. Następnie dodaj 5 łyżek mąki i ponowienie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Przykryj lnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez ok 30 min.

2. Rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia.

3. Jajka utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.

4. Na blat wysyp mąkę. Po środku "mącznej górki" zrób wgłębienie i umieść w nim wyrośnięty rozczyn, jajka z cukrem, delikatnie przesyp mąką z zewnątrz i ponownie utwórz dołek. Dodaj pozostałe mleko. Delikatnie zacznij wyrabiać ciasto a w międzyczasie wlewaj przestudzone, rozpuszczone masło.
Wyrabiaj ciasto, aż będzie aksamitnie gładkie, bez grudek. Musi odchodzić od ręki i się nie kleić. W razie potrzeby posypuj mąką. Zajmie Ci to ok. 15 min.

5. Wyrobione ciasto przełóż do dużej, naoliwionej miski. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw do podwojenia objętości.

6. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagnieć.

7. Podziel ciasto na 6 części. Każdą rozwałkuj.



 
8. Posmaruj pomarańczowym twarożkiem.                                   




9. Zwiń, dosyć ścisło.



10. Sklej oba końce.




11. Sklej górę i dół.




11. Natnij do 2/3 długości, pozostawiając nienaciętą sklejoną końcówkę.




12. Wywróć przecięte części do góry




11. Powkładaj ulubione sezonowe owoce.  Przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.




 
11. Piecz ok. 30 min w temperaturze 180 stopni. Bez termoobiegu, aż będą złociste.

Smacznego!















2 komentarze:

  1. piękne zdjęcia, piękny wpis. aż chce się piec!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam !!! Może, nie wyszły takie idealne, ale były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń