Znacie już komosę ryżową? My jesteśmy w niej od niedawna zauroczone! Nie dość, że jest niebywale zdrowa to jeszcze szybka w przygotowaniu. Taka sałatka będzie idealna na grilla albo jako posiłek do pracy. U nas zagościła na dobre i nie zanosi się, aby nas opuściła:)
Składniki:
1 szklanka komosy ryżowej
2 garści szpinaku
połowa piersi z kurczaka
1 szklanka truskawek
1/2 awokado
1 łyżka soku z cytryny
4 plasterki boczku lub szynki parmeńskiej
2 cebulki dymki
1/4 szklanki truskawkowego sosu barbecue
1 łyżka oleju
sól, pieprz
1. Ugotuj komosę ryżową zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Na nieprzywierającej, rozgrzanej patelni podsmaż boczek/szynkę parmeńską a następnie na tej samej patelni rozgrzej olej i usmaż na niej całą posoloną i oprószoną pieprzem pierś z kurczaka. Gdy wystygnie pokrój w plastry.
3. Truskawki przekrój wzdłuż, cebulę dymkę pokrój w krążki, awokado pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
4. Połącz wszystkie składniki: w misce umieść szpinak, dodaj komosę ryżową, pokrojony na drobne kawałki boczek, dymkę, awokado, truskawki, na samej górze umieść pierś z kurczaka. Podawaj z sosem truskawkowym barbecue.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz