Przedstawiamy Wam nasze najnowsze odkrycie- truskawkowy sos barbecue, idealny do letnich sałatek i fantastyczny kompan grillowania. Nie ma się czego obawiać- jest re-we-la-cyj-ny!!!
Składniki:
4 szklanki truskawek
4 łyżki ketchupu
2 łyżki miodu
2 łyżki dżemu truskawkowego
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka czosnku przeciśniętego przez praskę/startego na tarce
1 łyżka startego na tarce imbiru
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżki posiekanej kolendry
szczypta chili
1. Pozbawione szypułek truskawki umieść na patelni i duś aż zmiękną.
2. Dodaj wszystkie składniki (poza kolendrą) do truskawek, doprowadź do wrzenia a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15 min. Zdejmij z ognia, dodaj kolendrę a następnie zblenduj całość.
Podawaj z letnimi sałatkami lub potrawami z grilla np. kurczakiem.
Smacznego!
Bardzo ciekawy, trzeba koniecznie wypróbować, zanim truskawki się skończą :-)
OdpowiedzUsuń