Tarta ta jest "owocem" poszukiwań na jesienne gotowanie. Ponieważ tarty należą do jednych z naszych ulubionych dań, postanowiłyśmy poszukać dla niej nowego kompana. Po raz kolejny okazało się, że warto było puścić wodze kuchennej fantazji. Zdecydowane zwycięstwo:)
Dynia sprawia, że nadzienie tarty jest wilgotne, a zatopione gdzieniegdzie kawałeczki pieczonej papryki, są przyjemnym zaskoczeniem. Całość doprawiona imbirem, ziołami, odrobiną czosnku... Warto przygotować także "pestkową posypkę"- prażone razem z cukrem trzcinowym pestki dyni, które będą przyjemnie chrupać na wierzchu.
Fakt, jest pracochłonna, ale smak i wygląd rekompensują wszystko! Przed nami wolny poniedziałek, może to okazja do jej przetestowania? Wykorzystajmy w pełni dyniowy sezon!
Składniki:
200 ml śmietany 22%
3 jajka
pół kg dyni
1 duża papryka
1 ząbek czosnku
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka startego korzenia imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczka ostrej papryki
*garść pestek dyni, do posypania na wierzch
cukier trzcinowy
Ciasto na tartę:
300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
1 całe jajko
1. Włącz piekarnik na 200 stopni i wstaw do niego dynię, pokrojoną na 4 części (ze skórą). Przykryj ją szczelnie 2 warstwami folii aluminiowej. Obok połóż paprykę, pokrojoną na 4 części i pozbawioną gniazda nasiennego.
Piecz ok. 1 godzinę, aż dynia stanie się miękka a papryka lekko się "osmoli".
2. W czasie, gdy warzywa się pieką przygotuj kruche ciasto.
3. Mąkę przesiej przez sitko, na środku zrób wgłębienie i umieść w nim jajko, posiekane masło i sól. Dosyć szybko zagnieć składniki- im szybciej je zagnieciesz, tym bardziej kruchy będzie spód.
4. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażalnika na minimum 1 godzinę.
5. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż do tortownicy o średnicy ok. 23 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Nakłuj widelcem.
6. (opcjonalnie) Ciasto przykryj pergaminem i wysyp ziarna grochu, żeby dodatkowo je obciążyć, aby nie urosło.
7. Piecz 20 min w 180°C.
8. W czasie, gdy ciasto się podpieka, obierz dynię i paprykę ze skóry. Paprykę pokrój na 1 cm kawałki a dynię zmiksuj na gładką masę. Do dyni dodaj jajka, śmietanę, syrop klonowy i wszystkie przyprawy. Wymieszaj dobrze, na końcu dodając pokrojoną paprykę. Pozostaw kilka kawałków papryki na wierzch.
9. Masę wylej na podpieczone ciasto, ułóż kawałeczki papryki, posyp ziołami prowansalskimi i/lub świeżymi gałązkami tymianku. Piecz ok. 40 min/180 stopni.
10. Około 10 min. przed końcem pieczenia tarty, wstaw do piekarnika nasiona dyni posypane 2 łyżkami cukru trzcinowego. Gotową tartę podawaj z tak przygotowaną 'posypką'.