poniedziałek, 25 listopada 2013

Purée ziemniaczano- brokułowe



W jakiej formie lubimy najbardziej ziemniaki? Hmm, trudne pytanie i długo musiałybyśmy wymieniać. Zaczynając od najbardziej podstawowych gotowanych w wodzie, w mundurkach, na parze oraz młode ziemniaczki, poprzez te pieczone i podsmażane, aż po ich bardziej przetworzone wersje, jak placki ziemniaczane, kopytka, gnocchi, pyzy czy knedle. W ten weekend postawiłyśmy jednak na purée i to nie byle jakie- purée ziemniaczano- brokułowe. Naszym zdaniem jest ono idealnie kremowe i stanowi ciekawą alternatywę dla tych, którym znudziła się już ich podstawowa wersja (chociaż naszym zdaniem jest to zupełnie nieprawdopodobne ;) ). 

Składniki:

0,5 kg ziemniaków
1 brokuł
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
ok. 3/4 szklanki gorącego mleka
1 łyżka masła

1. Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki i ugotuj w osolonej wodzie. Brokuła podziel na różyczki i również ugotuj.

2. Do odcedzonego brokuła i ziemniaków dodaj masło oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Całość dokładnie ubij używając tłuczka do ziemniaków lub ręcznego blendera, dodając ok. 3/4 szklanki gorącego mleka (dodawaj stopniowo, do momentu aż purée stanie się gładkie, ale będzie wciąż gęste).  

3. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Smacznego!

czwartek, 21 listopada 2013

Pieczony kurczak w marynacie cytrynowo- ziołowej


Każdy z nas ma parę popisowych dań. 
Ten pieczony kurczak należy z pewnością do naszego TOP 10. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że stanie się on i Waszym ulubionym pieczonym kurczakiem.  Nie musimy chyba wspominać o niesamowitym  ziołowym zapachu, który rozprzestrzenia się podczas pieczenia po całym domu. 
To proste danie, a smak niesamowicie bogaty, maślany !  Nadziany marchewką, pietruszką i cebulą, z pewnością nie przysporzy nikomu problemu.
90 minut dzieli Cię od tego, żeby się o tym przekonać. 

Składniki:

1 cały kurczaka
1cytryna
1 marchewka
2 pietruszki
1 cebula
1 szklanka bulionu (warzywny bądź drobiowy)
pół kostki masła
pół pęczka pietruszki
Garść świeżego tymianku
1 główka czosnku
sól i pieprz

1.  Kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz dokładnie ręcznikiem papierowym.

2. Przygotuj marynatę:  w misce połącz: masło w temperaturze pokojowej, z drobno posiekanymi ziołami, 2 łyżeczkami soku z cytryny, łyżeczką soli, pieprzem, przeciśniętym ząbkiem czosnku.Tak przygotowanym masłem natrzyj dokładnie kurczaka. Do środka włóż połowę marynaty.  Nogi kurczaka zwiąż sznurkiem. Zawiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki na parę godzin a najlepiej na całą noc. 

3. Marchewkę i pietruszkę obierz i przełóż do garnka z osoloną wodą. gotuj 15 min, aż warzywa delikatnie zmiękną. 

4. Włącz piekarnik na 175 stopni

5. Usuń folię aluminiową z kurczaka, do środka włóż podgotowane warzywa, przełóż na blachę. Najlepiej na kratkę, aby tłuszcz mógł wyciekać. Obok 

6. Piecz 90min, bez termoobiegu, co 15 min polewaj kurczaka bulionem. 
 Przez pierwsze pół godziny kurczak powinien być przykryty folią aluminiową, później usuń ją, aby ładnie się zrumienił. 

Smacznego!







wtorek, 19 listopada 2013

Staropolski piernik świąteczny



Dzielimy się z Wami naszym przepisowym skarbem, który podarowała nam Ani mama. Przepis pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole", której autorami są Maria Lemnis i Henryk Vitry. Książka ta ma swoje lata- zdążyła już pożółknąć, zabrudzić się przyprawami i wchłonąć kilkadziesiąt kropel roztopionego masła. Jednakże pomimo tych wszystkich mankamentów dla nas pozostaje ona skarbnicą wiedzy o tradycyjnych polskich potrawach oraz zwyczajach kulinarnych naszych przodków.
Piernik z tego przepisu wychodzi doskonały! Rozpływający się w ustach, niesamowicie aromatyczny, pachnący najpiękniejszymi świątecznymi chwilami:)
Aby cieszyć się nim w Boże Narodzenie, należy już teraz przygotować ciasto aby odpowiednio dojrzał.

"A oto przepis na ciasto piernikowe, które można przygotować na 4 tygodnie przed pieczeniem i upiec na 3-4 dni przed świętami, zanim przystąpimy do najintensywniejszej świątecznej twórczości. Można upiec i wcześniej, ale surowe ciasto musi dojrzeć nie mniej niż 2 tygodnie w chłodnym miejscu. Na parterze lodówki lub- co lepsze i o co coraz trudniej - w chłodnej piwnicy".


Składniki (na 2 keksówki):


1/2 kg prawdziwego miodu
2 szklanki cukru
25 dag masła
1 kg mąki pszennej
3 całe jajka
3 ścięte łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki zimnego mleka
1/2 łyżeczki soli
3 torebki przyprawy korzennej do piernika
garść pokruszonych orzechów
3 łyżki skórki pomarańczowej

słoik powideł śliwkowych
polewa czekoladowa


1.  Miód, masło i cukier podgrzej stopniowo, niemal do zawrzenia. Masę ochłodzić.

2. Do chłodnej lub zaledwie letniej masy dodajemy stopniowo, wyrabiając ciasto ręką wszystkie pozostałe składniki. (wszystko mieszaj w dużej misce)

3. Bardzo starannie wyrobione ciasto, włóż do kamionkowego garnka, lub emaliowanego bez odprysków, przykryj lnianą ściereczką, umieść w chłodnym miejscu, by powoli dojrzało (parter lodówki / piwnica) 4-6 tygodni.

4. Dojrzałe ciasto dzielimy na 2 części, przekładamy do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy 50 min/ 175 stopni do tzw. suchego patyczka.
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto jest twarde, lecz po 2-3 dniach skruszeją i niemal rozpływają się w ustach.

5. Ochłodzone ciasto dzielimy ostrym, długim nożem wzdłuż na 3 części. Przekładamy lekko rozgrzanymi powidłami śliwkowymi. Bezpośrednio po przełożeniu piernik nakrywamy arkuszem papieru śniadaniowego i równomiernie obciążamy deseczką i odpowiedniej wielkości książkami :)

Taki piernik długo zachowuje świeżość, zwłaszcza jeśli będziemy go przechowywać w chłodnym miejscu.

Przed podaniem polewamy polewą czekoladą i ozdabiamy bakaliami.

Na pewno zajmie pierwsze miejsce wśród tradycyjnych świątecznych ciast polskich!

Smacznego!














niedziela, 17 listopada 2013

Owsianka z karmelizowaną gruszką i pistacjami



Pożywna i zdrowa owsianka w towarzystwie aromatycznej, oblanej karmelem gruszki!
Poranek umilą również chrupiące pistacje, które dodadzą sporą dawkę witaminy B6.  
 Jedna porcja zaspokaja 20% dziennego zapotrzebowania! Zawierają tyle samo witaminy B6 co wątróbka, która jest uważana za „szczególnie bogate źródło” tej witaminy.

Pistacjowe PS. Czy Wiesz, że 1 pistacja to tylko 3 kalorie :)


Składniki:

pół szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka/wody
pół gruszki
2 łyżki pistacji
szczypta soli
1 łyżeczka miodu
1 łyżka cukru
2 łyżki masła


1. Płatki owsiane umieść w rondelku, zalej mlekiem lub wodą. Gotuj na średnim ogniu z dodatkiem miodu przez ok. 5-6 min, mieszając od czasu do czasu, aż owsianka zgęstnieje. Dopraw szczyptą soli.

2. W czasie gdy owsianka się gotuje, przygotuj gruszkę. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier. Cięgle mieszając doprowadź do zgęstnienia karmelu (na małym ogniu). Gdy będzie gotowy ułóż na nim połowę gruszki. Smaż przez 1 min. po obu stronach.

3. Pistacje obierz z łupin i przepłucz pod bieżącą wodą, aby usunąć z nich nadmiar soli. Ułóż na rozgrzaną, suchą patelnię i praż aż do ich zarumienienia się.

4. Przełóż do miseczki owsiankę, po środku ułóż gruszkę i posyp pistacjami

Smacznego!



piątek, 15 listopada 2013

Owsianka z pomarańczą, mandarynką i miodem



Nadchodzi powoli mandarynkowy czas. Czy Wam też kojarzą się z zimą i świętami? Nam zdecydowanie tak! Ekspresowa owsianka z orzeźwiającymi cytrusami doda wam z pewnością energię na cały poranek, a słonecznik wzbogaci ją w składnik niezbędny dla pięknej skóry, włosów i paznokci-cynk.


Składniki:

pół szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka/wody

1 mandarynka 
1/2 pomarańczy
garść słonecznika
1 łyżka miodu
1 łyżka rodzynek

1. Płatki owsiane umieść w rondelku, zalej mlekiem lub wodą. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 5-6 min. mieszając od czasu do czasu, aż owsianka zgęstnieje. 

2. Dodaj rodzynki, słonecznika, pomarańczę oraz mandarynkę, polej miodem.

Smacznego!

poniedziałek, 11 listopada 2013

Ekspresowa owsianka w słoiku


Tę owsiankę możesz przygotować wieczorem i zjeść rano na śniadanie. Jest ekspresowa, pyszna i pożywna. Do dzieła!

Składniki:


3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki mleka
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu bądź syropu klonowego
1 banan
garść malin (świeżych bądź mrożonych)

1. W miseczce rozgnieć banana widelcem, a następnie dodaj do niego płatki owsiane, mleko, jogurt naturalny oraz miód/syrop klonowy.

2. Przełóż połowę do słoiczka, ułóż warstwę malin, a następnie pozostałą część owsianki.

Smacznego!

czwartek, 7 listopada 2013

Tarta z dynią i pieczoną papryką


Tarta ta jest "owocem" poszukiwań na jesienne gotowanie. Ponieważ tarty należą do jednych z naszych ulubionych dań, postanowiłyśmy poszukać dla niej nowego kompana. Po raz kolejny okazało się, że warto było puścić wodze kuchennej fantazji. Zdecydowane zwycięstwo:)
Dynia sprawia, że nadzienie tarty jest wilgotne, a zatopione gdzieniegdzie kawałeczki pieczonej papryki, są przyjemnym zaskoczeniem. Całość doprawiona imbirem, ziołami, odrobiną czosnku...  Warto przygotować także "pestkową posypkę"- prażone razem z cukrem trzcinowym pestki dyni, które będą przyjemnie chrupać na wierzchu.
Fakt, jest pracochłonna, ale smak i wygląd rekompensują wszystko! Przed nami wolny poniedziałek, może to okazja do jej przetestowania? Wykorzystajmy w pełni dyniowy sezon!


Składniki:

200 ml śmietany 22%

3 jajka
pół kg dyni
1 duża papryka
1 ząbek czosnku
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka startego korzenia imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczka ostrej papryki

*garść pestek dyni, do posypania na wierzch
  cukier trzcinowy

Ciasto na tartę:

300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
1 całe jajko


1. Włącz piekarnik na 200 stopni i wstaw do niego dynię, pokrojoną na 4 części (ze skórą). Przykryj ją szczelnie 2 warstwami folii aluminiowej. Obok połóż paprykę, pokrojoną na 4 części i pozbawioną gniazda nasiennego.

Piecz ok. 1 godzinę, aż dynia stanie się miękka a papryka lekko się "osmoli".

2. W czasie, gdy warzywa się pieką przygotuj kruche ciasto.


3. Mąkę przesiej przez sitko, na środku zrób wgłębienie i umieść w nim jajko, posiekane masło i sól. Dosyć szybko zagnieć składniki- im szybciej je zagnieciesz, tym bardziej kruchy będzie spód.

4. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażalnika na minimum 1 godzinę.

5. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż do tortownicy o średnicy ok. 23 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Nakłuj widelcem.

6. (opcjonalnie) Ciasto przykryj pergaminem i wysyp ziarna grochu, żeby dodatkowo je obciążyć, aby nie urosło.

7. Piecz 20 min w 180°C.

8. W czasie, gdy ciasto się podpieka, obierz dynię i paprykę ze skóry. Paprykę pokrój na 1 cm kawałki a dynię zmiksuj na gładką masę. Do dyni dodaj jajka, śmietanę, syrop klonowy i wszystkie przyprawy. Wymieszaj dobrze, na końcu dodając pokrojoną paprykę. Pozostaw kilka kawałków papryki na wierzch.

9. Masę wylej na podpieczone ciasto, ułóż kawałeczki papryki, posyp ziołami prowansalskimi i/lub świeżymi gałązkami tymianku. Piecz ok. 40 min/180 stopni.

10. Około 10 min. przed końcem pieczenia tarty, wstaw do piekarnika nasiona dyni posypane 2 łyżkami cukru trzcinowego. Gotową tartę podawaj z tak przygotowaną 'posypką'.  


Smacznego!