wtorek, 13 stycznia 2015

Chowder z wędzonym łososiem i kukurydzą


Idealna zupa na zimowe dni, rozgrzewająca i bardzo sycąca. To propozycja na obiad jednodaniowy. Krem z kawałkami wędzonego łososia i kukurydzą zaspokoi apetyt każdego. Uwaga, znika w zastraszającym tempie!

Składniki:

5 dużych ziemniaków
1 por
pół selera
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 pietruszka
4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki masła
sól, pieprz
1 opakowanie wędzonego na zimno łososia
1 pęczek koperku
1 puszka kukurydzy


1. Pora oraz cebulę posiekaj a następnie podsmaż na maśle, pod koniec dodaj pokrojony ząbek czosnku.

2. Ziemniaki, selera oraz pietruszkę obierz, pokrój w kostkę, dodaj do podsmażonej cebuli. Zalej 2 litrami wody. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj.

3. Zmiksowaną zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj pokrojonego w małe kawałki łososia, posiekany drobno koperek oraz odsączoną z zalewy kukurydzę.

Smacznego!




3 komentarze:

  1. Nigdy nie próbowałam takiego połączenia. Danie kusi szczególnie w zimowe dni;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba jeszcze nigdy takiego dania nie robiłem, ale jak patrzę na te zdjęcia to faktycznie wygląda bardzo apetycznie. Jestem również przekonany, że bardzo fajne przepisy na dania rybne są w https://mowisalmon.pl/przepisy/ i ja właśnie chętnie z nich korzystam.

    OdpowiedzUsuń