sobota, 11 lipca 2015

Letnia sałatka ze szpinakiem, komosą ryżową, kurczakiem i truskawkami


Znacie już komosę ryżową? My jesteśmy w niej od niedawna zauroczone! Nie dość, że jest niebywale zdrowa to jeszcze szybka w przygotowaniu. Taka sałatka będzie idealna na grilla albo jako posiłek do pracy. U nas zagościła na dobre i nie zanosi się, aby nas opuściła:)

Składniki:

1 szklanka komosy ryżowej
2 garści szpinaku
połowa piersi z kurczaka
1 szklanka truskawek
1/2 awokado
1 łyżka soku z cytryny 
4 plasterki boczku lub szynki parmeńskiej
2 cebulki dymki
1 łyżka oleju
sól, pieprz


1. Ugotuj komosę ryżową zgodnie z przepisem na opakowaniu. 

2. Na nieprzywierającej, rozgrzanej patelni podsmaż boczek/szynkę parmeńską a następnie na tej samej patelni rozgrzej olej i usmaż na niej całą posoloną i oprószoną pieprzem pierś z kurczaka. Gdy wystygnie pokrój w plastry.

3. Truskawki przekrój wzdłuż, cebulę dymkę pokrój w krążki, awokado pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. 

4. Połącz wszystkie składniki: w misce umieść szpinak, dodaj komosę ryżową, pokrojony na drobne kawałki boczek, dymkę, awokado, truskawki, na samej górze umieść pierś z kurczaka. Podawaj z sosem truskawkowym barbecue.

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz