niedziela, 17 marca 2013

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem



Masz 15 minut na zrobienie obiadu i nie wiesz co ugotować? 
Szybki i pyszny pomysł na makaron, który nie sprawi żadnej kulinarnej trudności! 
Będzie równie dobry, gdy zamiast kurczaka dodasz łososia, albo podasz go bez białkowego dodatku.




Składniki:

1/2 opakowania makaronu (penne/wstążki/kokardki)
1 pierś z kurczaka
1 opakowanie świeżego szpinaku (opcjonalnie może być mrożony)
250 g mascarpone
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju
1/3 szklanki suszonej żurawiny
1/3 szklanki płatków migdałów
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól*, pieprz

1. Ugotuj swój ulubiony makaron.

W międzyczasie przygotuj sos.

2. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Podsmaż na 3 łyżkach oleju. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 
3. Dodaj umyte, grubo posiekane liście szpinaku, starty na tarce ząbek czosnku. Smaż razem ok. 5 min
4. Dodaj opakowanie serka mascarpone, wymieszaj, aż do jego całkowitego rozpuszczenia.
5. Wsyp żurawinę i migdały. Dopraw: gałką, solą i pieprzem*

*zamiast soli możesz użyć vegetę.

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda. koniecznie do przetestowania :) juz czekam na kolejne wpisy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Decyzja zapadła: jutro ugotuję dla mojego kumpla, który mnie odwiedza. Mam nadzieję, że będzie pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszło genialnie!! Dzięki, dziewczyny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszymy się bardzo! Ten makaron ma gwarancję i certyfikat dobrego smaku :)Zuza zapraszamy w takim razie do wypróbowania pozostałych przepisów!

    OdpowiedzUsuń