wtorek, 17 września 2013

Brzoskwinie pieczone w brandy i wanilii


Końcówka lata obfituje pysznymi owocami. 
Gruszki, śliwki czy brzoskwinie zdecydowanie królują w tym okresie. Naszym zdaniem, pieczona forma tych ostatnich jest ich najlepszą odsłoną.
Jamie Oliver proponuje przepis absolutnie doskonały! 
Mówi: "Jeśli nigdy nie próbowaliście grillowanych owoców, dajcie im szansę! Grillowane brzoskwinie wydobywają niesamowitą słodycz i soczystość, po prostu nie można się im oprzeć". A towarzystwo brandy i wanilii tylko je uszlachetnia!

Aromat, który panuje w kuchni po ich przyrządzeniu jest wprost nie do opisania, więc nie pozostaje Wam nic innego, jak się o nim przekonać na własnej skórze! 
Takie pieczone brzoskwinie będą cudownym uzupełnieniem do lodów śmietankowych, owsianki czy jogurtu naturalnego. My skusiłyśmy się na polanie ich odrobiną śmietany... 

Składniki:

6 brzoskwiń, przepołowionych i bez pestek
5 łyżek brandy
1 pomarańcza
1 laska wanilii, przepołowiona z wyjętymi nasionkami
1/4 szklanki cukru pudru
2 liście laurowe

1. Włącz piekarnik na 220 stopni z termoobiegiem.

2. Brzoskwinie poukładaj w naczyniu żaroodpornym, bądź ceramicznym. Polej brandy. Zetrzyj na nie skórkę ze sparzonej wcześniej pomarańczy a następnie wyciśnij sok i polej brzoskwinie.

3. Owoce wymieszaj razem z wanilią oraz cukrem. Na górę posyp trochę cukru, żeby się skarmelizował.

4. Piecz ok 10-15 min, aż owoce się zezłocą, a sok zacznie "bąbelkować".

Gotowe! Możesz polać słodką śmietaną, podać z lodami czy owsianką. Będą też rewelacyjnie smakować jak posypiesz je biscotti:)

Smacznego!




3 komentarze:

  1. ahh świetne połączenie, aż się rozmarzyłam :)
    www.pinkhungry.com

    OdpowiedzUsuń
  2. cóż za słoneczne brzoskwinie! a brandy i wanilia to cudowne dodatki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście cudownie łączą się z lodami śmietankowymi!

    OdpowiedzUsuń