środa, 10 grudnia 2014

Chutney z buraczków, jabłek, czerwonej cebuli


Jeśli znudziła Ci się żurawina/borówki do mięsnych pieczeni albo oscypka, to znaczy, że jesteś adresatem tego przepisu :) Koniecznie spróbuj tego buraczano- jabłkowego chutney'a, który (jesteśmy pewne) zagości u Ciebie na stałe. Jego słodkawo- ostry smak świetnie komponuje się nie tylko z mięsem, ale również z oscypkiem, camembertem czy jako dodatek np. do grzanek. Zamknięty w słoiczki będzie miłym prezentem pod choinką. Można go przechowywać w lodówce do 4 tygodni albo zawekować i cieszyć się nim przez cały rok!
Nigella po raz kolejny wyciąga do nas pomocną dłoń w Bożonarodzeniowym okresie. Jest dla nas nieustającą inspiracją i niedoścignionym wzorem. Tak było i tym razem, ale pozwoliłyśmy sobie wprowadzić pewne zmiany w jej wersji. Nasza, jest zdecydowanie mniej octowa i z dodatkiem pomarańczy.
Nie przegapcie tego smaku!

Składniki:

1/2 kg buraków
1kg kwaśnych jabłek
3 małe czerwone cebule
sok i skórka z 1 pomarańczy
150 g brązowego cukru
3 cm kawałek korzenia imbiru
1 łyżeczka ziela angielskiego
2 łyżeczki soli
250ml octu z czerwonego wina

1. Obierz buraki (najlepiej w rękawiczkach jednorazowych) i jabłka. Buraki pokrój w drobną kostkę a jabłka w dużą kostkę. Cebulę pokrój w drobna kostkę, imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

2.Wszystkie składniki przełóż do garnka, zalej octem i dodaj ziele angielskie oraz przyprawy. Doprowadź do wrzenia a następnie zmniejsz ogień i duś przez mniej więcej godzinę, mieszając od czasu do czasu, aż buraki będą miękkie. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz