niedziela, 8 września 2013

Quiche ze szpinakiem, fetą i figami


Niekwestionowany hit wkracza na salony... W tym przypadku wystarczą trzy słowa: szpinak, feta, figi. Nawet jeśli wydaje Wam się, że nie lubicie szpinaku, dajcie mu szansę, gdyż z naszego doświadczenia wynika, że  nie ma na świecie osoby, która nie zachwyciłaby się tą jego odsłoną...
Koniecznie wypróbujcie! 


Składniki:

Ciasto na spód:

300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
1 całe jajko


Farsz:

450g szpinaku
400 ml śmietany 22%
4 jajka
100g sera feta
6 suszonych fig*
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

1. Mąkę przesiej przez sitko, na środku zrób wgłębienie i umieść w nim jajko, posiekane masło i sól.
2. Dosyć szybko zagnieć ciasto. Im szybciej zagnieciesz, tym bardziej kruchy będzie spód.
3. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażalnika na minimum 1 godzinę.
4. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż do tortownicy o średnicy 23 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Nakłuj widelcem.
5. (opcjonalnie) Ciasto przykryj pergaminem i wysyp ziarna grochu, żeby dodatkowo je obciążyć, aby nie urosło.
6. Piecz 15 min w 180°C.

7. W czasie, gdy ciasto się podpieka, w misce wymieszaj mikserem śmietanę z jajkami.
8. Na suchej patelni odparuj szpinak z dodatkiem przeciśniętego czosnku. Ostudź.
Połącz szpinak z masą jajeczno-śmietanową. Dopraw solą, pieprzem, gałką. 2 figi pokrój na kawałki i dodaj do farszu. Wylej na podpieczone ciasto. Na wierzchu ułóż fetę i przekrojone na pół figi.
9. Piecz 45 minut/180stopni

* Możesz użyć rodzynek



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz