środa, 9 kwietnia 2014

Parmezanowe koszyczki ze szpinakiem i kurczakiem



Super pomysł na imprezową przekąskę. Wbrew pozorom bardzo szybka w przygotowaniu.
Najlepsza od razu po zrobieniu, kiedy parmezan nadal przyjemnie chrupie.
Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:

150 g sera Parmigiano Reggiano (bądź innego dojrzewającego, twardego sera) startego na drobnych oczkach
pół opakowania mrożonego szpinaku
1 opakowanie mascarpone
2 ząbki czosnku
pół piersi z kurczaka
kilkanaście rodzynek
sól, pieprz, gałka muszkatołowa 

1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i smaż  na suchej patelni kilka minut, aż do zarumienienia. Zdejmij kurczaka z patelni. Teraz połóż na niej szpinak. Odparuj. Kiedy będzie dostatecznie suchy, dodaj mascarpone, przeciśnięty czosnek, pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Smaż przez przez 5 min.

2. W tym czasie zalej rodzynki wrzątkiem.

3. Teraz czas na koszyczki. Przygotuj drugą patelnię, rozgrzej ją. Jeśli masz foremkę do smażenia jajek sadzonych- super, jeśli nie- nie przejmuj się, trzeba będzie uformować okrąg samemu.
Posyp starty parmezan na gorącą, suchą patelnię (wypełnij foremkę/sypiąc parmezan staraj się zachować okrąg). Smaż 2-3 min, aż ser się rozpuści i dokładnie połączy i nie będzie się rozdzielał. Zdejmij z patelni i OD RAZU serowy krążek połóż na denku odwróconej szklanki (najlepiej literatki) "pomóż" brzegom krążka opaść. Zdejmij ze szklanki i odstaw na bok, tak postępuj z każdym koszyczkiem. 

4. Do szpinaku dodaj kurczaka oraz namoczone i odsączone rodzynki. Wymieszaj.

5. Szpinakowym farszem napełnij koszyczki.
Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu.

Smacznego!






1 komentarz:

  1. Ojoj, ale pysznie wyglądają. To musi być ciekawe połączenie smakowe ;)

    OdpowiedzUsuń