sobota, 13 grudnia 2014

Nøttetopper- świąteczne norweskie ciasteczka


To niesamowite, że prostota, której zasadę wyznaje cała Skandynawia, przejawia się również w kuchni. Dziś będzie o ciasteczkach... 
Trzy składniki- zaledwie tyle wystarczy, żeby stworzyć najpyszniejsze ciasteczka świata- tradycyjne bożonarodzeniowe norweskie Nøttetopper :) Są delikatnie orzechowe, wprost stworzone na Święta! Kruche na zewnątrz i mięciutkie, lekko ciągnące w środku, z całą pewnością zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienie. 
Świąteczną tradycją w norweskim domu jest rodzinne pieczenie ulubionych przez domowników ciasteczek. Zgodnie z tradycją, właściwie przygotowane Święta są wtedy, gdy na stole pojawia się 7 różnych rodzajów słodkości, nazywanych przez Norwegów Seven Sorts. I choć obcenie trwa spór, które pośród niemal 20 różnych rodzajów świątecznych norweskich ciasteczek są tymi oryginalnymi Seven Sorts, wg nas dzisiejsi bohaterowie- orzechowe Nøttetopper z całą pewnością zasługują na zaszczytne miejsce w TOP 7. Zaproście je do świątecznego stołu, a odwdzięczą się delikatnym orzechowym smakiem i niezwykłym aromatem.
Od dziś nasze Święta będą pachnieć orzechami laskowymi :)

Składniki:

300 g orzechów laskowych
białka z 3 średnich jajek
220 g cukru pudru

1. Orzechy zmiel w maszynce do mięsa (najlepiej starodawnej, ważne jest aby nie zrobić tego blenderem, lub innym "nowoczesnym" młynkiem , bo orzechy są za miałko zmielone i stają się oleiste, a muszą być sypkie).

2. Mikserem ubij na sztywno pianę z białek, następnie dodaj cukier puder, miksuj jeszcze przez chwilkę.

3. Powoli wsypuj zmielone orzechy i dużą drewnianą łyżką mieszaj całą masę, aż wszystkie składniki się połączą.

4. Włącz piekarnik na 180 stopni, bez termoobiegu.

5. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką stołową nabieraj kawałek masy i wilgotnymi dłońmi formuj kuleczkę. Połóż na blasze, do środka wkładając orzech laskowy. Zrób tak z całą masą. Ciasteczka delikatnie rosną, więc zostaw 2 cm odstępu między nimi.
Piecz 18 min/180 stopni.

Ciasteczka mają być chrupiące na zewnątrz i delikatnie miękkie w środku.
Można je przechowywać w zamkniętym pudełku metalowym/ szklanym przez ok 2 tygodnie.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz