piątek, 17 października 2014

Krem z dyni z curry i mlekiem kokosowym


Z każdym rokiem coraz bardziej stajemy się fankami zup, a zupy- kremy należą do ścisłej czołówki naszego codziennego menu.  Czy u Was zupy także zajmują wysoką pozycję w jadłospisie?
Ponieważ staramy gotować jak najbardziej sezonowo, dynia jest teraz stałym gościem, który stwarza bardzo duże pole do działania.
Krem z dyni, na który podajemy Wam przepis jest wypadkową wielu, wielu prób doskonalenia smaku. Naszym zdaniem- idealny.
Dobrze doprawiony z delikatnym kokosowym tłem.

*Tej zupy nie da się zrobić w małej ilości, ale podpowiadamy, że bardzo dobrze się mrozi,  a po wyjęciu z zamrażarki smakuje tak samo dobrze.

Składniki:
 
1 mała dynia
1 cebula
1 marchewka
1 duża pietruszka
½ małego selera
4 ziemniaki
½ puszki mleka kokosowego
1 łyżeczka curry
2 liście laurowe
4 ziela angielskie

1,5 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu

1.  Marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz selera obierz i pokrój na małe kawałki (2 cm). Włóż do sporego garnka, zalej 2 litrami wody, dołóż liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  
      2. W czasie kiedy warzywa się gotują, pokrój dynię na małe kawałki. (Przekrój na pół, wyjmij pestki, teraz przekrój na ćwiartki, odetnij skórę i pokrój). Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki. Dołóż do bulionu i gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

     3. Wyjmij liście laurowe i ziele angielskie, zmiksuj zupę na gładki krem, razem z curry i mlekiem kokosowym. Ewentualnie dopraw jeśli potrzeba. Jeśli zupa jest za gęsta, dolej wrzątku.

    * Podawaj z: grzankami/prażonymi pestkami dyni/pokruszoną fetą/kleksem śmietany.

     Smacznego!
 


2 komentarze: