Super chrupiąca i smaczna granola, którą można bardzo łatwo zrobić samemu w domu.
Słodzona miodem i odrobiną brązowego cukru. Nie możemy pominąć obecności żurawin, pestek dyni i skórki pomarańczowej. A te wszystkie dobrocie oblepione dyniowym musem.
Brzmi pysznie?
Do dzieła!
Składniki:
4 szklanki płatków owsianych
2/3 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka dyniowego puree
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/8 łyżeczki soli
2 białka
1/2 szklanki pestek z dyni
1/3 szklanki rozpuszczonego miodu
1/4 szklanki oleju
3 łyżki brązowego cukru
2/3 szklanki suszonych żurawin
skórka otarta z 1 pomarańczy (uprzednio sparzonej)
1. Połowę małej dyni (bez pestek) zawiń w folię aluminiową i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35min.
Miękką, upieczoną dynię, oddziel od skórki i zmiksuj na gładką masę.
2. Ubij białka razem z solą na sztywną pianę.
3. Płatki owsiane wymieszaj w dużej misce razem z przyprawami, pestkami dyni, skórką pomarańczową oraz żurawiną.
3. Wymieszaj bardzo delikatnie (łyżką) pianę z ostudzonym puree, płynnym miodem, wiórkami kokosowymi oraz olejem. Powoli wymieszaj pozostałą masę z suchymi składnikami (bez żurawiny).
4. Wyłóż masę na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 40 minut, co 10-15 mieszając tak aby granola się nie przypaliła.
5. Pozwól granoli wystygnąć, pozostawiając ją na blasze przez ok. 20 min. a następnie dodaj żurawinę.
Smacznego!
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam domową granolę i to jeszcze w dodatku dyniowa!
OdpowiedzUsuń