piątek, 28 lutego 2014

Owsiane placuszki z jagodami goji





















Czy Wy również szukacie alternatywy dla kanapkowego śniadania? My już od dłuższego czasu jesteśmy "w szponach" owsianki, po odkryciu której, standardowa bułka z masłem odeszła w niepamięć :) Lecz po jakimś czasie znudziła nas nieco i ona. "Jak żyć?"-pomyślałyśmy. I nagle, wpadł nam do głowy pomysł na te placuszki. Są lekkie, bardzo pożywne i niesamowicie szybkie w wykonaniu. Można dodać do nich ulubione dodatki np. rodzynki, żurawinę, maliny i wiele innych pysznych dodatków. My dodałyśmy niezwykle zdrowe owoce goji. Na Zachodzie są popularne od niedawna, natomiast w Chinach od wieków uznawane są za źródło zdrowia i długowieczności. Owoce goji posiadają bowiem cały szereg minerałów, antyoksydantów, witamin- głównie C oraz są niskokaloryczne. Wzmacniają system odpornościowy, poprawiają witalność oraz opóźniają procesy starzenia, mają dobroczynny wpływ na wzrok, a także wzmacniają stawy i kości. 
Wersja placuszków na słono jest równie pyszna, przedstawimy Wam ją niebawem.

Składniki (na 4 placuszki)
3 łyżki płatków owsianych 1 jajko 1 łyżka jogurtu naturalnego szczypta soli szczypta cynamonu 1 łyżka jagód goji
* pomarańcze, ulubiony dżem bądź inne owoce- do położenia na wierzch

1. W miseczce połącz płatki owsiane z roztrzepanym jajkiem, jogurtem oraz solą i cynamonem. Dodaj jagody goji (bądź inne ulubione owoce).
2. Rozgrzej patelnię z nieprzywierającym spodem (nie dodawaj oleju/masła jeśli liczysz kalorie). Podziel masę na 4 placuszki i smaż na złoty kolor po obu stronach.
3. Wzbogać gotowe już placuszki, układając na nich owoce sezonowe albo dżem.
Smacznego!










1 komentarz:

  1. placuszki owsiane to moje ulubione, zresztą mogłabym je co chwila smażyć :) bardzo podobają mi się zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń