piątek, 30 maja 2014

Bruschetta z pomidorkami, awokado i sosem balsamicznym



Kto nie skusiłby się takiej kolorowej bruschettcie?
Słodkie pomidorki koktajlowe razem z aromatyczną bazylią i kwaskowatym sosem balsamicznym mogą nieźle namieszać:) Awokado w tym zestawieniu idealnie łączy smaki i sprawia, że nasza grzanka dąży do doskonałości. 
Idealna propozycja na przystawkę, grilla czy kolację!

Składniki:

1 bagietka (my użyłyśmy żytniej z ziarnami)
5 łyżek oliwy z oliwek
5 łyżek octu balsamicznego
1 łyżka cukru trzcinowego
2 garści kolorowych pomidorków koktajlowych (przepołowionych)
1 bardzo dojrzałe awokado (pokrojone w kostkę)
sól, pieprz
garść liści świeżej bazylii


1. Bagietkę pokrój na kromki. Każdą kromkę skrop paroma kroplami oliwy z oliwek i ułóż na gorącej patelni, smaż po obu stronach, do momentu aż się zrumienią.

2. Do małego garnka (bądź na patelni) wlej ocet i cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i od czasu do czasu mieszając doprowadź do zagęszczenia się sosu balsamicznego (ok. 6-8) min. Odstaw do wystygnięcia.

3. W misce połącz pokrojone pomidorki, awokado, posiekaną bazylię, szczyptę soli i pieprzu oraz łyżkę oliwy z oliwek. Wymieszaj.

4. Ułóż na każdej kromce pomidorową salsę, polej sosem balsamicznym.

Smacznego!




4 komentarze:

  1. Idealnie :) Z tego co wiem to grzanki do bruschetty naciera się jeszcze czosnkiem :) Bez czosnku to crostini

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :-) lubię takie dania :-)

    Zapraszam również do mnie i do udziału w konkursie :-) http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. GENIALNIE !
    Właśnie leży u mnie awokado od kilku dni i kombinuje co tu z niego zrobić!!!

    DZIĘKI ! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha :)
    wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń