środa, 2 lipca 2014

Letnia sałatka z roszponką, owocami sezonowymi i vinegretem.


Okazuje się, że owoce nadają się zarówno do sałatek na słodko, jak i wytrawnych wersji.
Ta sałatka, nie dość, że jest bajecznie prosta i szybka w przygotowaniu, to idealnie komponuje się np. z filetem z piersi kurczaka zdjętym prosto z grilla, albo soczystym stekiem z łososia.
Kto kocha dania z grilla, ręka w górę :)
Jeśli tak jak my, ciągle zastanawiacie się, jaką sałatkę przynieść do znajomych na weekendowe grillowanie, to podsuwamy  nasze ostatnie odkrycie!

Składniki:

1 opakowanie roszponki
garść płatków (albo słupków) migdałów
4 brzoskwinie
1/2 kg  truskawek*
1 łyżeczka miodu (ew. kieliszek brandy)

*ewentualnie opakowanie malin

Sos vinegret

5 łyżek oleju
2 łyżeczki musztardy Dijon
2 łyżeczki soku z cytryny
2 ząbki czosnku (przeciśnięte)
1 łyżeczka ziół prowansalskich (zaparzonych wrzątkiem i odsączonych)
1 łyżka miodu

1. Przygotuj sos: umieść wszystkie składniki w małym słoiczku, dokładnie zakręć i potrząsaj przez minutę.

2. Na małym ogniu rozgrzej patelnię. Umieść na niej płatki migdałów. Praż, aż do momentu gdy zaczną delikatnie robić się złociste. Przesyp do innego naczynia.

3. Brzoskwinie umyj, podziel na ósemki, połóż na rozgrzana patelnię, razem z łyżeczką miodu (albo brandy).
Smaż po 2 min na małym ogniu, na każdej stronie, aż się zrumienią.
Truskawki umyj, podziel na ćwiartki.

4. Na duży talerz/ płaską miskę wyłóż roszponkę. Teraz rozsyp truskawki, brzoskwinie i migdały.
Przed podaniem polej sosem, albo podaj go w dzbaneczku obok.
Smacznego!









1 komentarz: