piątek, 1 sierpnia 2014

Fasolka szparagowa z orzechami laskowymi i czosnkiem


     Każdy z nas zna bardzo dobrze smak fasolki, który od razu łączy się ze smakiem złociście usmażonej na maśle bułeczki. Czy próbowaliście z nią trochę poeksperymentować?  Pozbawiona zasmażki smakuje równie rewelacyjnie w akompaniamencie czosnkowej oliwy, prażonych orzechów oraz sosu balsamicznego!
Poradzi sobie świetnie zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs, ryb czy jako sałatka na grilla.

Składniki:

1 kg fasolki szparagowej
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
150g orzechów laskowych
2 łyżki dressingu balsamicznego
sól, pieprz 

1. Odetnij z fasolki końcówki, umyj, ugotuj w osolonej wodzie.

2. Na patelni rozgrzej oliwę, gdy będzie już gorąca, dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, smaż przez bardzo krótką chwilę na małym ogniu, żeby czosnek nie zbrązowiał, tylko "obdzielił" smakiem oliwę.

3. Na suchej patelni upraż posiekane (lub rozgniecione tłuczkiem do mięsa) orzechy laskowe.

4. Wymieszaj fasolkę z oliwą czosnkową oraz orzechami. Polej dressingiem, posyp solą i pieprzem.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz