sobota, 6 kwietnia 2013

Dip z białej fasoli z karmelizowaną cebulą oraz z pieczonej papryki (a'la pasta ajwar)



Pyszne i idealne dipy zarówno do kanapek jak i słonych przekąsek. My połączyłyśmy je z czosnkowo- pietruszkowymi podpłomykami z przepisu Nigelli. Przygotowanie dipu z białej fasoli wymaga skarmelizowania cebuli, co jest procesem stosunkowo długim i pracochłonnym, lecz uwierzcie nam- warto się do tego przyłożyć :) Dip widziałyśmy kiedyś na blogu 'Big girls small kitchen', zrobiłyśmy i tak nam zasmakował, że musiałyśmy się nim z Wami podzielić :)


Dip z białej fasoli z karmelizowaną cebulą

Składniki:

1 puszka białej fasoli
2 cebule
1/2 łyżeczki rozmarynu lub gałązka świeżego
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
2 łyżki masła

1. Cebulę pokrój w piórka. Przygotuj rondelek/patelnię która NIE MA powłoki nieprzywierającej. W karmelizowaniu cebuli, chodzi o proces kontrolowanego przypalenia. Rozpuść masło i 3 łyżki oliwy. Dodaj cebulę i na początku na dużym ogniu smaż, do momentu aż cebula się dobrze zrumieni i delikatnie przywrze do dna. Następnie zmniejsz ogień i smaż jeszcze przez ok. 20 min. Nie mieszaj za często daj się jej lekko przypalić :)

2. Zmiksuj wszystkie składniki (łącznie z cebulą) na gładka masę. I gotowe! :)




Dip z pieczonej papryki (a'la pasta ajwar)

Składniki:
3 czerwone papryki
1 duży ziemniak lub 2 mniejsze
2 ząbki czosnku
2 cebule
sól, pieprz

1. Papryki pokój na 4 części, usuń gniazda nasienne. Cebule pokrój na ćwiartki. Ułóż warzywa na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.  Piecz 35 min/190 stopni.

2. Ziemniaka ugotuj razem ze skórką. Następnie obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

3. Upieczone papryki obierz ze skórki, czosnek przeciśnij przez praskę.

4. Wszystkie składniki (oprócz ziemniaków) zmiksuj. Następnie dodaj ziemniaki i dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Smacznego!



1 komentarz: