środa, 3 kwietnia 2013

Błyskawiczna szarlotka z karmelową górą



Łatwiej być już nie może! Obiecujemy :) Należy wymieszać jedynie sypkie składniki- bez zagniatania! Pod warstwą masła, na górze ciasta tworzy się chrupiąca, karmelowa kruszonka. 


Składniki (blacha 27x16 cm):


1 szklanka kaszy manny 
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 zimne masło
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru

1. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż na patelnię i podsmażaj  z 2 łyżkami cukru i łyżeczką cynamonu przez 10 min.
2. Nastaw piekarnik na 175 stopni.
3. W misce wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kaszę manną.
4. Spód blachy wyłóż pergaminem. Wysyp 1/3 sypkich składników. Przykryj połową kostki masła, pokrojoną w plasterki. Wstaw do piekarnika na 10 min, żeby masło się  roztopiło i połączyło z sypkim spodem.
5. Jabłka wyłóż na lekko podpieczony spód a następnie wysyp pozostałą część sypkich składników. Pozostałe masło pokrój w plasterki i rozłóż równomiernie na wierzchu. Posyp cynamonem. Piecz 45 min/175 stopni (aż góra ładnie się zrumieni).

* najlepsza na gorąco z lodami śmietankowymi:)

Smacznego!









4 komentarze:

  1. Uwielbiam ją! Sypana szarlotka... i fakt błyskawiczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie lubię szarlotki od lat, do wczoraj nie było takiej którą z miłą chęcią mogłabym przełknąć przez gardło, Ale ta to mistrzostwo świata. Rewelacyjna, pyszna, smaczna, cuuuuuudowna. Pierwsza na świecie szarlotka która będzie gościć na moim stole. Polecam wszystkim, dawno nie jadłam nic tak pysznego!!!

    OdpowiedzUsuń