niedziela, 21 kwietnia 2013

Lemon curd


Jak się okazuje, inspiracja czeka wszędzie. W lutym na wyprzedaży w Marks&Spencer natrafiłyśmy na kalendarz ścienny z muffinami w roli głównej. Przeglądając go, zauważyłyśmy, że dzień 21.04. oznaczony jest jako narodowe święto Brytyjczyków. Są to urodziny królowej Elżbiety II. Pomyślałyśmynie ma przecież lepszego sposobu, aby uczcić urodziny Jej Królewskiej Mości niż przygotowanie typowo angielskiego deseru... Ladies and Gentlemen: przed Państwem sir Lemon Curd.


Składniki:

125 ml soku z cytryny (4-5 cytryn)
skórka otarta z 1 cytryny
75 g masła
75 g cukru pudru
3 jajka

1. Sparz cytryny, z jednej z nich zetrzyj skórkę, a z pozostałych wyciśnij sok.

2. W małym rondelku, na małym ogniu, rozpuść masło, dodaj cukier puder, sok i startą skórkę z cytryny. 

3. Następnie, dodawaj jajka, energicznie mieszając, aby nie powstała jajecznica :)

4. Całość gotuj ok. 5 min cały czas mieszając. Nie przejmuj się, gdy powstaną grudki - krem należy przetrzeć na sam koniec przez drobne sitko. 

Smacznego!

* Krem idealnie nadaje się do zanurzenia w nim maślanych ciasteczek, herbatników, a także posmarowania nim naleśników, ciast czy ulubionych deserów. Możesz przechowywać w lodówce ok. tydzień
Przepis zaczerpnęłyśmy od Nigelli :)

3 komentarze:

  1. Piękne zdjęcia, mam tu takiego jednego wielbiciela cytrynowych smaków i już sobie zapisałam przepis do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zrobiłam, wyszło przepyszne! Dzięki za przepis, drogie Smakolożki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. też zrobiłam i też wyszło pyszne, dizęki :-)

    OdpowiedzUsuń