piątek, 14 czerwca 2013

Tarator



Na Bałkanach, w upalne dni króluje Tarator- chłodnik ogórkowy z dodatkiem orzechów włoskich. Podawany jest najczęściej jako przystawka, chociaż naszym zdaniem świetnie sprawdza się również jako danie główne. Prosty i szybki w przygotowaniu, a jednocześnie doskonale sycący i orzeźwiający. Połączenie ogórków i koperku z orzechami włoskimi stanowi świetną propozycję na letni obiad. A przy tym jest absolutnie niskokaloryczny!!!

Jako dodatek do chłodnika polecamy koreczki z wędzonym łososiem, ogórkiem i chrupiącymi, maślanymi grzankami!

Składniki (4 porcje):

3 duże ogórki (ok. 120 g)
jogurt naturalny Zott (420 g)
170 g zsiadłego mleka

pół pęczka szczypiorku 
pół pęczka koperku 
1 ząbek czosnku 
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
garść sparzonych orzechów włoskich
1/4 łyżeczki soli
pieprz


1. Ogórki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj zsiadłe mleko, jogurt naturalny, drobno posiekany koperek oraz szczypiorek, przeciśnij ząbek czosnku, dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, pieprz oraz posiekane i sparzone orzechy włoskie. Wymieszaj.
Włóż do lodówki na min. 2 godziny.

To wszystko! Smacznego!


2 komentarze:

  1. Uwielbiam ten prosty, klasyczny chłodnik... Na takie upalne dni, jak teraz - idealny ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Chłodniczek jak ta lala :D Uwielbiam ogórkowe chłodniki! Dobry pomysł z orzechami :)

    OdpowiedzUsuń