czwartek, 13 czerwca 2013

Chłodnik szczawiowy


Zupa szczawiowa to absolutnie podstawowy element kuchni polskiej.
Letnia, sezonowa potrawa, która przywołuje nam smak z dzieciństwa (włączając w to kuchnię przedszkolną). Kwaskowaty smak zupy idealnie łączy się z jajkiem na twardo oraz chrupiącymi grzankami. Jeśli jesteście wielbicielami zupy szczawiowej, to jej zimna wersja z pewnością przypadnie Wam do gustu. Uwaga! Jest ona w stu procentach niskokaloryczna i lekkostrawna :)


Składniki (4 porcje):

2 garści szczawiu
1 por 
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
400 g jogurtu naturalnego Zott
4 jajka na twardo
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka koperku
oliwa z oliwek do skropienia
sól, pieprz
grzanki do posypania

1. Warzywa pokrój w cienkie plasterki, przełóż do garnka i zalej 2 szklankami wody. Gotuj przez 15 min, aż będą miękkie. Dodaj umyty i posiekany szczaw i gotuj jeszcze przez 3 min.  Ostudź.

2. Ostudzone warzywa razem z bulionem zmiksuj. Połącz z jogurtem naturalnym oraz posiekanym drobno koperkiem i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem. Podaj z jajkiem na twardo, grzankami i polej oliwą z oliwek.
Włóż do lodówki na min. 2 godziny.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz