niedziela, 2 czerwca 2013

Tarta z salami, mozzarellą i porem


Oto propozycja z cyklu: "Czyścimy lodówkę". Polecamy zarówno na obiad jak i kolację.
Możecie zrobić różne wersje, takie na jakie w danej chwili macie ochotę.
U nas na cieście francuskim pojawiły się: pory, mozzarella i salami. Smak podkręciły zioła świeżo zerwane z balkonowego ogródka. Gorąco polecamy, a Tobie Karolciu dziękujemy za inspirację!

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 mały por
3 małe pomidory, lub kilkanaście pomidorków koktajlowych
kilka plasterków salami
1 kulka mozzarelli
garść świeżych ziół (np. bazylia, tymianek, oregano)*
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól i pieprz

* Jeśli nie masz świeżych ziół możesz użyć 1 łyżeczkę ziół prowansalskich.

1. Rozwiń ciasto francuskie, pozostaw na pergaminie. Posyp odrobiną soli i pieprzu.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piecz 10 min, aż ciasto się zrumieni.

2. W czasie gdy ciasto jest w piekarniku, umyj pora i pokrój go na 1 cm. kawałeczki.
Na patelnię wlej 2 łyżki oleju, dodaj pory i przeciśnięty ząbek czosnku. Duś 10 min. na małym ogniu, do momentu aż pory będą miękkie.

3. Pomidory umyj, przekrój na ćwiartki, mozzarellę pokrój na plasterki.

4. Gdy ciasto się podpiecze poukładaj na nim wszystkie składniki. Posyp posiekanymi ziołami, dopraw solą i pieprzem.

5. Wstaw do piekarnika na 10- 15 min./175 stopni aż mozzarella się rozpuści a pomidory ładnie zarumienią.

6. Po upieczeniu polej oliwą z oliwek.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz