piątek, 28 czerwca 2013

Biszkopt z truskawkami i galaretką

  

Istnieją takie przepisy, które są tak klasyczne, że grzechem byłoby wprowadzenie jakiejkolwiek modyfikacji :) Do grona takich właśnie przepisów należy z pewnością biszkopt z truskawkami i galaretką. Smak lata, tak długo wyczekiwany przez masy :) Czasami tylko biszkopt sprawia nam trochę kłopotu, ale od kiedy recepturę przekazała nam Kasia B. już nigdy żadne ciasto biszkoptowe (i tort ofc.) nam nie "podskoczą". 
I jeszcze jedna mała dygresja. Po upieczeniu biszkopt należy obowiązkowo upuścić z wysokości min. 60cm i zmora opadania ciasta odejdzie w odstawkę. 

Jeśli należysz do kręgu osób, które ciągle są na diecie- podpowiadamy, że równie smaczny będzie klasyczny biszkopt z truskawkami i galaretką, bez dodatkowej porcji kremu cytrynowego i bitej śmietany:) W ten sposób oszczędzisz trochę kalorii na dodatkowy kawałek ciasta!

Smacznego!

Ciasto:
4 jajka
3/4 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju

Składniki:
pól kg truskawek
2 galaretki truskawkowe (zalane połową wody  zalecanej na opakowaniu)
1/2 litra śmietany 36%
1/2 szkl. cukru pudru

Lemon curd: (z tego przepisu)
125 ml soku z cytryny (4-5 cytryn)
skórka otarta z 1 cytryny
75 g masła
75 g cukru pudru
3 jajka


1. Włącz piekarnik na 170 stopni, bez termoobiegu.

2. Oddziel białko od żółtka. Białko ubij na sztywną pianę, razem z cukrem (przesiewanym  powoli przez sitko). Gdy piana będzie już sztywna, dodaj żółtka. Wymieszaj bardzo delikatnie za pomocą łyżki. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie delikatnie wymieszaj razem z olejem.

3. Tortownicę o średnicy 23 cm. natrzyj masłem i posyp bułką tartą (tylko spód). Wylej ciasto do tortownicy, piecz do tzw. suchego patyczka ok. 35 min w temperaturze 170 stopni.

4. Po upieczeniu, jeszcze gorący biszkopt, w tortownicy mocno upuść z wysokości ok 60 cm. (ciasto w ten sposób nie opadnie).

5. Wystudzony biszkopt przekrój na pół, na dolną warstwę wyłóż wcześniej przygotowany lemon curd (z tego PRZEPISU), truskawki przekrojone na pół, polej zastygającą galaretką truskawkową, a następnie wstaw do lodówki do zastygnięcia. Po tym czasie połóż górną warstwę biszkoptu.

6. Ubij zimną śmietanę z cukrem pudrem, a następnie pokryj nią cały biszkopt.

Jeśli należysz do kręgu osób, które ciągle są na diecie- podpowiadamy, że równie smaczny będzie klasyczny biszkopt z truskawkami i galaretką, bez dodatkowej porcji kremu cytrynowego i bitej śmietany:)

Smacznego!




3 komentarze:

  1. Rozpływam się zerkając na ten blog kiedy jeszcze siedzę w pracy...

    Co za obfitość śmietanowa :)

    Wygląda jak obłoczek na lazurowym niebie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Madziu, tak też smakuje! :)
    Dlatego też naszym zaleceniem jest przygotowanie go w weekend... albo już dziś po powrocie z pracy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Krem, truskawki, galaretka... Cudnie!

    OdpowiedzUsuń